Hlavní obsah

Tváře členů olympijského týmu uprchlíků zůstanou na zdi v Riu

Tváře deseti členů olympijského týmu uprchlíků zůstanou navždy vyobrazeny na zdi v přístavu v Riu de Janeiro. Brazilští umělci Rodrigo Sini a Cety tam sprejem namalovali jejich portréty. Chtějí tím připomenout význam účasti těchto sportovců na olympijských hrách.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

"Pro mě jsou to zlatí medailisté," poznamenal jeden z autorů Sini, když dokončoval malbu. Pokrývá sto metrů čtverečních zdi na olympijském bulváru v rekonstruovaném přístavu v Riu de Janeiro.

Členové týmu složeného z šesti mužů a čtyř žen soutěží v atletice, plavání a judu. Pět uprchlíků je z Jižního Súdánu, po dvou ze Sýrie a Demokratické republiky Kongo a jeden z Etiopie. "Neexistuje medaile, která by mohla ocenit radost nebo význam, které každý z nich přináší. Za příběh, který každý z nich má, za odhodlání a odvahu, které všichni prokázali, když museli opustit své rodné země a restartovat své životy někde jinde," uvedl Sini.

Při zahajovacím ceremoniálu výprava uprchlíků nastupovala pod olympijskou vlajkou jako předposlední před brazilskou reprezentací. Už tehdy je publikum přivítalo bouřlivým potleskem a s vřelým přijetím se setkávají všichni členové týmu uprchlíků i na sportovištích.

Reklama