Hlavní obsah

Směr Tokio. Olympijské hry za čtyři roky spojí inovace a tradice

pn (Rio de Janeiro)Sport.cz

Sbohem Rio, štafetu letních olympijských her přebírá Tokio. Hlavní město Japonska uspořádá sportovní svátek pod pěti kruhy na přelomu července a srpna 2020 a už dopředu láká celý svět na atraktivní propojení nejnovějších technologií s hlubokými tradicemi a spiritualitou země vycházejícího slunce.

Foto: Facebook

Vizualizace futuristického stadiónu v japonském Tokiu.

Článek

Přesně v tomto duchu se nesla i prezentace dějiště budoucích her v Japonském domě, který se v Riu otevřel návštěvníkům v extravagantní budově Muzea moderního umění ve čtvrti Barra de Tijuca. Ukázky japonských tradic střídaly expozice technických vychytávek v čele s vozem na vodíkový pohon, který bude oficiálním dopravním prostředkem her.

XXXII. letní olympijské hry
Místo:Tokio (Japonsko)
Termín:24.7.-9.8.2020
Počet sportů:34
Počet sportovců:10 500
Odhadované náklady:15 mld. dolarů

„Budou to jedny z nejinovativnějších her v historii spojené s unikátní kulturou Japonska," slibovali zástupci organizačního výboru.

Hry v Tokiu mají být první olympiádou uspořádanou podle nové strategie Mezinárodního olympijského výboru. „Tokio se při organizaci řídí třemi základními pilíři, které jsou v souladu s agendou MOV na rok 2020. Jsou to mládí, udržitelnost a důvěryhodnost," upozornil v Riu šéf organizačního výboru Toširo Muto.

Přibudou nové sporty

Akcent na globálně propojenou mládež se projevil i ve výběru sportů, které v Japonsku rozšíří olympijskou rodinu. „Návrat baseballu a softbalu, příchod karate, skateboardu, sportovního lezení a surfingu propojí hry, nastupující generace i lidi všech věkových kategorií," věří Muto.

Japonci současně neskrývali, že se přijeli do Brazílie inspirovat. „Koncept her byl zajímavou lekcí. Ať už v omezení výdajů, nebo ve využití dočasných zařízení či demontovatelných sportovišť," pochválil Muto organizátory z Ria.

Tokio hostilo letní hry jako vůbec první organizátor z Asie již v roce 1964, kdy megalopoli na ostrově Honšú oslnila mj. třemi zlatými medailemi Věra Čáslavská. Celkem tehdy československá výprava přivezla domů čtrnáct medailí - pět zlatých, šest stříbrných a tři bronzové.

Reklama

Související témata: