Hlavní obsah

Hingisová trefila oko a H+H přišly o finále. Bolí to, hlesla plačící Hlaváčková

Rio de Janeiro

Černý hattrick českých tenistek na olympijských hrách v Riu završen. Po krachu nadějí Petry Kvitové na finále dvouhry a prakticky souběžné prohře páru Strýcová-Šafářová v prvním semifinále čtyřhry, padla po tuhé bitvě trvající bez sedmnácti minut tři hodiny i obhájkyně stříbra Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Andrea Hlaváčková.

Článek

Pár H+H v utkání se švýcarskou dvojicí Hingisová-Bacsinszká dva sety dominoval, jenže nezvládl koncovku druhé sady a po setech 7:5, 6:7, 2:6 se těžko smiřuje s bojem o bronz. Česká dvojice přitom měla dvakrát mečbol, jenže Hingisová pokaždé krach odvrátila, přičemž v druhém případě směřoval balónek za stavu 5:4 a výhodě českého páru z její rakety do oka Hlaváčkové. Pak se zápas zlomil.

„Míček mě trefil přímo do oční bulvy, což se mi ještě nikdy nestalo. Opravdu to bolelo a znepříjemnilo hru. Nemohla jsem vůbec servírovat. Když jsem pohlédla nahoru, tak jsem viděla úplně jasně dva míče. Nevěděla jsem, jestli mám zavřít jedno oko, nebo jak se s tím poprat. Bylo to dost složité," vyprávěla po zápase Hlaváčková.

Když po zásahu od Hingisové padla k zemi, byla pořádně vykulená i Lucie Hradecká. „Byla jsem v šoku. Míč šel z mojí rakety a nahrála jsem to Hingisové úplně luxusně, což jsem nechtěla. A když jsem viděla, jak se Martina napřahuje, a kdo stojí proti ní, tak jsem doufala, že míček půjde někam jinam. Bohužel, Martina trefila správný terč," posteskla si Hradecká.

Umpirový rozhodčí hned seskočil na kurt a běžel ke zraněné tenistce ležící na zemi, sám pak lovil led z připraveného barelu. Osm minut byla Hlaváčková v péči lékařů. „Doktoři na mě koukali, měla jsem to prý hodně napuchlé. Ale lepšilo se to, tak mi do oka nedávali ani žádné kapky. A nyní už to jen hodně bolí na dotek. V první chvíli jsem se strašně bála oko otevřít. Většinou nedělám žádný dráma, když mě někdo napálí, protože nechci ani soupeřkám ukázat nějakou slabost. Zvláště, když máme navrch a chceme hrát dál," vykládala.

Soupeřce nic nevyčítala

„Nechtěla bych tam jen tak ležet a nechávat se ošetřovat. Ale já věděla, že nevidím a nemůžu otevřít oko. A když jsem ho otevřela, viděla jsem všechno dvakrát, nemohla jsem zaostřit. Pak to samozřejmě odeznívalo. Na konci tie breaku už jsem viděla celkem dost. Ale člověk je samozřejmě nejistý. Najednou to kolem něj létá strašně rychle," přibližovala pocity po nepříjemném zásahu Hlaváčková.

Hingisové zásah nijak nevyčítala. „Martina se mi omlouvala. Nikdo z nás nechce nikoho trefit. Mě pak trefily ještě dvakrát. Že jsem se nechala napálit do oka, nemá s Martinou absolutně nic společného. Jsem zvyklá na nástřely, Lucka je zvyklá na nástřely. To je prostě debl," krčila rameny Hlaváčková.

Přesvědčovala, že zásah oka neměl vliv na třetí set, v němž dominovaly Švýcarky. „Normálně jsme hrály dál. Po zásahu jsem si neuvědomila, jak strašná šance na finále proběhla. Další dvě výměny jsem vůbec neviděla míč. Pořád jsem přemýšlela, kdy to přejde," přiznávala Hlaváčková.

Po prohrané druhé sadě hráčky odešly do šaten, po návratu už Hlaváčková úderem do oka nebyla ovlivněná. „Byla jsem v pohodě. Tam už se nemám vůbec, ale vůbec na co vymlouvat," tvrdila třicetiletá tenistka a po tvářích se jí koulely slzy. „Prohra hrozně bolí. Chtěly jsme s Luckou z Ria zlato," posteskla si.

Který z českých párů získá v Riu olympijský bronz ve čtyřhře?
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká
32,3 %
Barbora Strýcová, Lucie Šafářová
67,7 %
Celkem hlasovalo 10965 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - OH Rio 2016 - čtyřhra ženy

  • Osmifinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Kanada Bouchardová, Dabrowská
    6 : 7; 6 : 2; 6 : 4
  • Čína I-Fan Sü, Saj-saj Čeng Itálie Erraniová, Vinciová
    2 : 6; 3 : 6
  • Španělsko Muguruzaová, Suarezová Belgie Flipkenosvá, Wickmayerová
    7 : 5; 2 : 6; 6 : 2
  • Rumunsko Mituová, Olaruová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    1 : 6; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Spojené státy Matekková-Sandsová, Vandewegheová
    6 : 4; 6 : 4
  • Velká Británie Kontaová, Watsonová Tchaj-wan Chanová, Chanová
    6 : 3; 0 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Hlaváčková, Hradecká Čína Pcheng, Čang
    6 : 4; 6 : 4
  • Ruská federace Kasatkinová, Kuzněcovová Japonsko Doiová, Hozumiová
    6 : 1; 6 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Itálie Erraniová, Vinciová
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • Španělsko Muguruzaová, Suarezová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    3 : 6; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Tchaj-wan Chanová, Chanová
    6 : 3; 6 : 0
  • Česká republika Hlaváčková, Hradecká Ruská federace Kasatkinová, Kuzněcovová
    6 : 1; 4 : 6; 7 : 5
  • Semifinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    6 : 7; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Česká republika Hlaváčková, Hradecká
    5 : 7; 7 : 6; 6 : 2
  • Finále

  • Ruská federace Makarovová, Vesninová Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová
    6 : 4; 6 : 4
  • O 3. místo
    Česká republika Šafářová, Strýcová Česká republika Hlaváčková, Hradecká
    7 : 5; 6 : 1