Hlavní obsah

Nejmladší olympioničkou v Riu bude třináctiletá plavkyně z Nepálu

Rio de Janeiro

Nejmladší účastnicí olympijských her v Riu de Janeiro bude plavkyně z Nepálu Gaurika Singhová. Až se v neděli postaví na start rozplavby na 100 metrů znak, bude jí teprve 13 let a 255 dnů. Za největší vítězství ale považuje, že loni na jaře zázračně přežila ničivé zemětřesení ve své rodné zemi.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

I když žije a trénuje v Londýně, s matkou a sestrou tehdy zrovna pobývaly v Káthmándú, když 25. dubna přišlo zemětřesení a vyžádalo si na 9000 obětí. Do nepálské metropole přijela na plavecké závody.

"Bylo to hrůzostrašné. Byly jsme v pátém patře budovy, nedalo se utéct. Naštěstí to byla novostavba, takže na rozdíl od ostatních kolem se nezhroutila," vzpomínala národní rekordmanka. Na charitu svým krajanům pak věnovala vše, co díky plavání vyhrála.

Na potvrzení startu v Riu musela dlouho čekat vzhledem k nízkému věku. "Hrozně moc jsem na olympiádu chtěla, ale bála jsem se, že mi to nepovolí. Když před měsícem přišla jistota, byl to pro mě velký šok," řekla mladičká plavkyně, kterou v Brazílii doprovází otec stejně jako na dalších závodech po světě.

Reklama

Související témata: