Hlavní obsah

Cesta ze dna. Phelps se chce rozloučit jako superhrdina

Rio de Janeiro

Americký příběh se vším všudy přijel na hry v Riu dopsat legendární plavec Michael Phelps. Nejúspěšnější olympionik všech dob s 18 zlatými medailemi ve sbírce stačil od her v Londýně ukončit kariéru, oznámit comeback, udělat pěkný životní kotrmelec a posléze předvést úspěšný restart jak ve sportovním, tak v osobním životě. Teď je král bazénu zpět, nažhavený udělat za plaveckou poutí zlatou tečku!

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Americký plavec Michael Phelps během přípravy na OH v Riu.

Článek
Fotogalerie

Král bazénů - Phelps

Dát vrcholovému sportu vale nebývá po mnohaletém podřízení všeho úspěchu jednoduché. A na vlastní kůži se o tom přesvědčil i Phelps. Necelé dva roky po Londýnu, v dubnu 2014, legendární plavec oznámil návrat. Začal trénovat, dostával se do formy. V září ale přišel z jeho rodného Baltimoru šok. Legendárního plavce policie chytila už podruhé za volantem pod vlivem alkoholu a sankce na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě podmíněného trestu přišel i šestiměsíční zákaz soutěžního plavání od americké plavecké federace.

Phelpsovi se v tu chvíli zhroutil život, trest totiž znamenal, že se v rámci přípravy na Rio nepodívá v roce 2015 na mistrovství světa v Kazani, kde chtěl otestovat svou připravenost utkat se s nejlepšími. Jako už mnohokrát se ale dokázal postavit na nohy a z nezáviděníhodně situace vyšel ještě silnější. A jiný.

V bazénu po vypršení trestu zaplaval časy, jimiž by si zajistil v Rusku tři zlaté medaile. Stabilizoval svůj soukromý život. Zasnoubil se se svou dlouholetou partnerkou Nicole, letos v květnu se stal otcem. Co bylo největší změnou? „Vyčistila se mi úplně hlava. Jak v bazénu, tak v osobním životě. Zjistil jsem, že nic není zadarmo. Ale nezměnil bych na těch uplynulých dvou letech ani den," vyprávěl emotivně po příjezdu do Ria.

Nasbíral 22 cenných kovů

V olympijském bazénu má Phelps v plánu tři individuální starty - 100 a 200 metrů motýlek a 200 metrů polohově. Zapsán by ale měl být i jako finišman štafety na 4x100 metrů volný způsob a hovoří se o tom, že by mohl plavat ještě dvě další štafety. Navýší jeden z nejsledovanějších mužů her svou rekordní sbírku 22 cenných kovů? Podle expertů je v jeho silách, aby ovládl všechny individuální disciplíny, ve štafetách jsou šance otevřené.

České tipy na šance Michaela Phelpse
Barbora Závadová
„Minimálně jednu individuální zlatou mít bude, tipuju stovku motýlek. Dobrý podle mě bude ale i na krátké polohovce, i když tam je teď naprosto skvělý Japonec Hagino. Podle mě si to ale Phelps nenechá ujít, on je hrozně dravý po úspěchu. A i když měl slabší chvíle v kariéře, tak je pořád dobrý.“
Jan Micka
„Co má v plánu plavat? Tři individuální závody a tři štafety? Tak to podle mě bude šest medailí a zlato určitě ze štafety.“
Jana Pechanová
„Dlouho netrénoval, měl nějaké excesy. Ale můj tip je ze šesti startů tři zlaté.“

Sám Phelps ale ukazuje, že už vnímá život skutečně jinak. „Když neuspěju, nebudu to brát jako selhání. Užívám si to, co dělám. Dostal jsem se do fáze, kdy dokážu otočit list a řeknu si, že to tak mělo být," líčil.

Bude vlajkonošem

Proměna závodníka, který v Pekingu v roce 2008 dokázal vyhrát jako první osm zlatých medailí na jedněch hrách, je patrná i v jeho chování v dějišti her. Dřív se skrýval před okolím se sluchátky na uších ponořený do poslechu oblíbeného hip hopu. Dnes chodí po vesnici a vesele se zdraví s ostatními sportovci, záhy po příletu si třeba sám řekl o fotku s Novakem Djokovičem. „Řekl jsem mu ahoj, vyfotili jsme se a chvilku pokecali, Super kluk," komentoval setkání s tenisovou hvězdou.

A první pocty se Phelpsovi dostalo ještě před startem her, které budou už definitivně jeho poslední. Členové americké výpravy jej totiž vybrali jako vlajkonoše při slavnostním zahájení. „Když mi to řekli, vyhrkly mi do očí slzy. Díky tomu, že neplavu dlouhou polohovku (závod tradičně otevírá plavecký program první den her), můžu jít vůbec poprvé na zahájení. A ještě k tomu ponesu naší vlajku. To je neuvěřitelné," rozplýval se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články