Hlavní obsah

Vodní slalomáři Prskavec i Gebas postoupili na OH z kvalifikace

Aktualizováno

Čeští vodní slalomáři Jiří Prskavec a Vítězslav Gebas postoupili na olympijských hrách do semifinále. Kajakářský mistr světa Prskavec si postup zajistil první jízdou, celkově byl v dnešní kvalifikaci sedmý. Kanoista Gebas proklouzl do semifinále těsně, druhou jízdou se posunul na poslední postupovou čtrnáctou příčku.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Vodní slalomář Vítězslav Gebas v olympijském kanálu.

Článek
Fotogalerie

Semifinále a finále kanoistů se na kanále v Riu de Janeiro uskuteční v úterý, kajakáři budou o medaile bojovat ve středu.

Prskavec byl v první kvalifikační jízdě třetí. Měl rychlejší čas než vítěz kvalifikace Giovanni de Gennaro, ale kvůli dvousekundové penalizaci za dotek branky za ním zaostal o 1,86 sekundy. Ve druhé jízdě Prskavec už při jistotě postupu riskoval, musel se vrátit do jedné z branek a ztratil.

Gebas se do jedné branky vracel už v první kvalifikační jízdě. Po prvním kole byl čtrnáctý, ale na začátku druhého se před něj dostalo několik soupeřů. Na startu druhé jízdy tak věděl, že se musí zlepšit, aby postoupil.

Navzdory několika zaváháním a těsným průjezdům předvedl čistou jízdu a svůj výkon vylepšil o více než sedm sekund. Časem 102,78 se dostal o 2,05 sekundy před Kanaďana Camerona Smedleyho, který byl patnáctý. Dvaatřicetiletý Gebas, který se poprvé v kariéře probojoval na olympijské hry, na dnes nejrychlejšího Němce Siderise Tasiadise ztratil 10,55 sekundy.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Kanoistika - slalom:
Muži:
K1 - kvalifikace:
1. De Gennaro (It.) 86,85 (0 tr. sekund)
...
7. Prskavec (ČR) -1,86 (2)
C1 - kvalifikace:
1. Tasiadis (Něm.) 92,23 (0)
...
14. Gebas (ČR) -10,55 (0)

Reklama