Hlavní obsah

Veslaři Murray a Bond potvrdili nadvládu i na olympiádě v Riu

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Eric Murray a Hamish Bond z Nového Zélandu potvrdili pozici nejlepší dvojky bez kormidelníka i na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Jedni z nejlepších světových veslařů současnosti na laguně Rodriga de Freitase suverénně obhájili zlato z Londýna. Novozélandská dvojice neprohrála od roku 2009 a připsala si 69. výhru v řadě. Dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil vyhrála B finále.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Veslaři Eric Murray a Hamish Bond z Nového Zélandu se radují ze zlaté olympijské medaile.

Článek
Fotogalerie

"Hodně jsme si oddechli. Podmínky jsou tady složité a očekávání byla vysoká," řekl v cíli Murray, jenž se svým parťákem získal v různých posádkách i osm zlatých medailí na mistrovství světa. "Vždy jde o to jít ven a vyhrát každý závod. Jsme hrdí na naši výkonnost a nechceme, aby nás někdo porazil," uvedl Bond.

Na medailové pozice dnes v Brazílii dosáhly i další veslařské osobnosti. Čtyřicetiletá Katherine Graingerová z Británie před čtyřmi lety získala společně s Annou Watkinsovou zlato v Londýně na dvojskifu, v Riu usilovala o obhajobu triumfu společně s Victorií Thornleyovou, ale nakonec se musela spokojit se stříbrem. V drtivém finiši si zlato zajistily Polky Natalia Madajová a Magdalena Fularczyková-Kozlowská.

"Každý si přeje získat zlatou medaili, ale já jsem hrdá na to, co jsme dokázaly. Jsme tady řadu dní a nikdo nechce odjet bez úspěchu. Nemá cenu přemýšlet nad tím, co by mohlo být. Tenhle výsledek bereme," řekla Graingerová po zisku páté olympijské medaile. Je tak nejúspěšnější britskou veslařkou v historii.

Nor Tufte získal ve dvojskifu bronz

Dvě zlaté olympijské medaile má ve sbírce Nor Olaf Tufte, který v Riu vyměnil skif za dvojskif a nakonec se radoval ze zisku bronzu. "Jsem rád, že jsme se dostali na stupně vítězů, ale jsem zklamaný z toho, že jsme nepředvedli to nejlepší, čeho jsme schopni. Věděli jsme, že Chorvaty neporazíme, ale chtěli jsme víc," uvedl čtyřicetiletý Tufte, který získal medaili již na čtvrtých hrách a ve sbírce má zlato, stříbro i bronz.

Z vítězství se radovali světoví šampioni z předešlých dvou let bratři Martin a Valent Sinkovičové z Chorvatska, kteří však museli až nečekaně bojovat o vítězství s nově složenou litevskou dvojicí Saulius Ritter, Mindaugas Griskonis. Griskonis byl až do loňska stejně jako Tufte soupeřem Ondřeje Synka na skifu.

Závody párových čtyřek mužů i žen, které se podle původního plánu měly jet už ve středu, ovládli zástupci Německa. Zatímco muži vyhráli stylem start-cíl, ženy triumfovaly díky drtivému finiši.

Čtveřice Philipp Wende, Lauritz Schoof, Karl Schulze, Hans Gruhne byla hlavním favoritem závodu a svoji roli bezpečně potvrdila. Závod žen byl mnohem dramatičtější. Po startu se do čela dostala polská čtveřice, která o nečekaný triumf přišla až ve finiši. Vedle vítězných Němek Anne Katrin Thieleové, Cariny Baerové, Julie Lierové a Lisy Schmidlaové ji navíc předstihly i Nizozemky.

Poslední dnešní finále veslařského programu v Riu ovládli Švýcaři, kteří získali zlatou medaili v kategorii čtyřek bez kormidelníka lehkých vah. Z vítězství se radovali Lucas Tramer, Simon Schuerch, Simon Niepmann a Mario Gyr.

Podrazil s Helešicem vyhráli B finále a na OH skončili sedmí

Dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil vyhrála B finále veslařské regaty a obsadila tak celkově sedmé místo. Čtvrtá posádka z letošního evropského šampionátu, která si účast na vrcholné akci roku zajistila až v dodatečné květnové kvalifikaci, tak potvrdila svoji perspektivu pro další sezony.

Podrazil s Helešicem začali společně závodit teprve v loňském roce a případný postup do olympijského finále by byl velkou senzací. V takzvaném malém finále však veslaři pražské Dukly zajeli výborně a druhé Nizozemce porazili o více než sekundu.

Další dvě české posádky, které se dnes představily v bojích o 7. až 12. místo, již tak úspěšné nebyly. Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová skončil ve finále B čtvrtý a celkově tak obsadil desáté místo.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah nastoupila do závěrečné jízdy v Riu v pozměněném složení, na pozici veslovoda se místo Miroslava Vraštila posunul Ondřej Vetešník, ale k zlepšenému výkonu to nepomohlo. V polovině trati byla sice česká čtveřice druhá, ale poté na soupeře nestačila a s velkým odstupem skončila poslední. V konečném hodnocení tak obsadila 12. místo.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Veslování:
Muži:
Dvojskif:
1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:50,28
2. Griškonis, Ritter (Lit.) 6:51,39
3. Borch, Tufte (Nor.) 6:53,25
4. Fossi, Battisti (It.) 6:57,10
5. Walton, Collins (Brit.) 7:01,25
6. Boucheron, Androdias (Fr.) 7:02,06.
Dvojka bez korm.:
1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:59,71
2. Brittain, Keeling (JAR) 7:02,51
3. Abagnale, Di Costanzo (It.) 7:04,52
4. Sinclair, Innes (Brit.) 7:07,99
5. Chardin, Mortelette (Fr.) 7:09,91
6. Turrin, Lloyd (Austr.) 7:11,60
...
finále B: 1. Helešic, Podrazil (ČR) 7:00,04.
Párová čtyřka:
1. Německo (Wende, Schoof, Schulze, Gruhne) 6:06,81
2. Austrálie (Forsterling, Belonogoff, Girdlestone, McRae) 6:07,96
3. Estonsko (Jämsä, Raja, Endrekson, Taimsoo) 6:10,65
4. Polsko 6:12,09
5. Británie 6:13,08
6. Ukrajina 6:16,30.
Čtyřka bez korm. lehkých vah:
1. Švýcarsko (Tramer, Schürch, Niepmann, Gyr) 6:20,51
2. Dánsko (Barsoe, Larsen, K. Jörgensen, M. Jörgensen) 6:21,97
3. Francie (Solforosi, Baroukh, Raineau, Colard) 6:22,85
4. Itálie 6:25,52
5. Nový Zéland 6:28,14
6. Řecko 6:36,47
...
finále B: 6. ČR (O. Vetešník, Vraštil, Kopáč, J. Vetešník) 6:43,52
Ženy:
Dvojskif:
1. Fularczyková, Madajová (Pol.) 7:40,10
2. Thornleyová, Graingerová (Brit.) 7:41,05
3. Vištartaitéová, Valčiukaitéová (Lit.) 7:43,76
4. Nikolaiduová, Asumanakiová (Řec.) 7:48,62
5. Lefebvreová, Raveraová-Scaramozzinová (Fr.) 7:52,03
6. O'Learyová, Tomeková (USA) 8:06,18
...finále B:
4. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:43,77
Párová čtyřka:
1. Německo (Thieleová, Bärová, Lierová, Schmidlaová) 6:49,39
2. Nizozemsko (Achterbergová, Beukersová, Janssenová, Bouwová) 6:50,33
3. Polsko (Springwaldová, Leszczynská, Kobusová, Ciaciuchová) 6:50,86
4. Ukrajina 6:56,09
5. USA 6:57,67
6. Čína 6:59,45

Reklama

Související témata: