Hlavní obsah

Murray s Bondem se zapisují do historie, neprohráli už sedm let

Rio de Janeiro

Veslaři Eric Murray a Hamish Bond z Nového Zélandu suverénně kralují kategorii dvojek bez kormidelníka již sedm let a svoji dominanci potvrdili i na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Na první pohled nesourodá dvojice přešla na menší posádku po olympiádě v Pekingu a od roku 2009 drtí konkurenci. Na laguně Rodriga de Freitase si ve čtvrtečním finále připsali 69. výhru v řadě.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Veslaři Eric Murray a Hamish Bond z Nového Zélandu potvrdili svoji dominanci i na olympiádě v Riu.

Článek

"V čem jsme jiní než ostatní? Jsme prostě hezčí," vtipkoval Murray již v průběhu olympijské regaty, když měl odpovídat na otázky o dominanci novozélandské dvojice. "Upřímně řečeno, neděláme nic odlišného oproti ostatním. Prostě tvrdě trénujeme, hodně tvrdě. A neustále se snažíme vylepšit svoji techniku, to je naše filozofie," řekl Murray již vážněji.

Jejich nadvláda je pozoruhodná i proto, že jsou fyzicky odlišní. Murray je téměř dvoumetrový a stokilový chasník, akademicky vyhlížející Bond je o pět centimetrů menší a o 15 kilogramů lehčí.

Navíc mají i rozdílnou povahu. Bond studuje a věnuje se financím, Murray má za sebou například charitativní boxerský zápas. I kvůli tomu spolu mimo veslování moc času netráví.

"Eric nastupuje do lodě v podstatě s tím, že nemůžeme prohrát. Prostě jdeme vyhrát. Já mám tendenci přemýšlet nad tím, co se může pokazit," přiznal Bond, který i na tiskové konferenci názorně předvedl, že dominantní v posádce je Murray. Právě on vždy odpovídal jako první a Bond čekal na svoji příležitost.

Na vodě však ničí soupeře klidnou silou. Jedou si své tempo, a třebaže často ještě v polovině trati nejsou v čele, na jejich postupné zrychlování ještě protivníci nenašli recept.

"Závodíme na dvoukilometrové trati a my jsme nikdy nechtěli jet první kilometr nadoraz. Jen se prostě snažíme jet tempo, které nikdo jiný nedokáže. Víme, co musíme udělat, abychom vyhráli," řekl čtyřiatřicetiletý Murray.

Se svým o čtyři roky mladším parťákem získal sedm zlatých medailí na mistrovství světa. Triumfovali i v roce 2007, kdy byli oba členy zlaté čtyřky bez kormidelníka. Právě po nečekaném neúspěchu větší posádky na olympiádě v Pekingu o rok později se rozhodli přesednout na dvojku bez kormidelníka.

Na olympiádě v Londýně zřejmě největší porážku své kariéry odčinili a dominanci potvrdili i v Riu. "Londýn byl hodně intenzivní. Dělali jsme vše, co nám trenér řekl, a na nic se neptali. Tentokrát to bylo trochu zábavnější. Věděli jsme, že to bude zatraceně těžké, a museli jsme se ujistit, že jsme na tom psychicky dobře," uvedl Murray. "Víme, že nás všichni chtějí svrhnout z trůnu. Ten terč na zádech máme pořád. My se ale snažíme být půl kroku před všemi," dodal.

Reklama