Hlavní obsah

Jachtař Van Rijsselberghe potvrdil jistý triumf finálovou výhrou

Rio de Janeiro

Nizozemský jachtař Dorian van Rijsselberghe potvrdil už jistý olympijský triumf ve třídě RS:X výhrou ve finálové rozjížďce. Také druhé místo mělo stejné obsazení jako před čtyřmi lety v Londýně, obsadil ho Brit Nick Dempsey, třetí skončil Francouz Pierre le Coq.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nizozemský jachtař Dorian van Rijsselberghe potvrdil jistý triumf finálovou výhrou.

Článek

Tatáž disciplína žen vynesla olympijské zlato Charline Piconové z Francie, která přitom byla před finálovou jízdou až čtvrtá. Stříbro získala Číňanka Čchen Pchej-na a bronz Stefanija Jelfutinová z Ruska.

Sedmadvacetiletý Nizozemec si zlatou medaili zajistil s předstihem už po dvanácté, poslední jízdě základní části soutěže. Před Dempseym vedl o 21 bodů, přičemž britský surfař mohl tuto ztrátu ve finále snížit nejvýš o 18 bodů.

Ve finálové jízdě pro nejlepší desítku se už nepředstavil český reprezentant Karel Lavický. Po dvanácti rozjížďkách obsadil konečné 31. místo.

Zato soutěž žen měla mnohem dramatičtější závěr. Po 12 jízdách se o prvenství dělily Italka Flavia Tartagliniová s devatenáctiletou Jelfutinovou, ale za nimi čekaly na šanci čtyři další jachtařky včetně španělské vítězky z Londýna Mariny Alabauové. Mistryni světa Piconové stačilo ve finále k celkovému triumfu druhé místo, Jelfutinová zachránila olympijskou medaili sedmou pozicí, neboť Italka dojela až za ní.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Jachting:
Muži:
RS:X:
1. Van Rijsselberghe (Niz.) 25
2. Dempsey (Brit.) 52
3. Le Coq (Fr.) 86
4. Myszka (Pol.) 88
5. Kokkalanis (Řec.) 96
6. Wilhelm (Něm.) 100
7. Santos (Braz.) 118
8. Cheng (Hong.) 126
...31. Lavický (ČR)
Ženy:
RS:X:
1. Piconová (Fr.) 64
2. Čchen Pchej-na (Čína) 66
3. Jelfutinová (Rus.) 69
4. De Geusová (Niz.) 70
5. Alabauová (Šp.) 71
6. Tartagliniová (It.) 71
7. Davidovichová (Izr.) 78
8. Freitasová (Braz.) 80

Reklama