Hlavní obsah

Nizozemský plavec Weertman vyhrál olympijský závod na 10 km

Rio de Janeiro

Úřadující evropský šampión Ferry Weertman z Nizozemska vyhrál na olympijských hrách plavecký závod na 10 kilometrů. V dramatickém závěru v kulisách slavné Copacabany porazil až po prozkoumání cílové fotografie Řeka Spirose Janniotise, bronz vybojoval s dvousekundovým odstupem rovněž až ve fotofiniši Marc-Antoine Olivier před Číňanem Cu Li-ťün.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský plavec Jack Burnell na trati olympijského závodu na 10 km.

Článek

Čtyřiadvacetiletý rodák z Naardenu, jenž vloni vybojoval na maratónské trati na mistrovství světa v Kazani stříbro, výhrou navázal na krajanku Sharon van Rouwendaalovou, která v Riu ovládla pondělní závod žen.

O dvanáct let starší Janniotis útočil na zlato a zdálo se, že vyhraje, ve finiši ale rukou na první pokus špatně trefil cílovou desku. I tak ale oslavil ziskem stříbrné medaile životní úspěch. Na předchozích olympijských hrách v Londýně skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Bronz bral v Riu de Janeiro třetí muž z evropského šampionátu v Hoornu Olivier.

V čele závodu se dlouho pohyboval Australan Jarrod Poort. V polovině trati i na mezičase 7,5 km měl před soupeři více než minutový náskok, v závěru mu ale zcela došly síly a propadl se až na 21. místo.

Výsledky dálkového plavání na OH v Riu de Janeiro
XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plavání - dálkové:
Muži:
10 km:
1. Weertman (Niz.) 1:52:59,8 hod.
2. Janniotis (Řec.) stejný čas
3. Olivier (Fr.) -2,2
4. Cu Li-ťün (Čína) -2,2
5. Wilimovsky (USA) -3,4
6. Ruffini -3,7
7. Vanelli (oba It.) -4,1
8. Hirai (Jap.) -4,8

Reklama

Související témata: