Hlavní obsah

Soupeř Fuksy utrpěl těžké popálení, byl unesen a přišel o ledvinu. Teď bude bojovat o zlato

Rio de Janeiro

Kanoista Isaquias Queiroz dos Santos živí po stříbru z kilometrové trati i dál svůj sen o tom, že se stane prvním brazilským olympijským vítězem v rychlostní kanoistice. Jeden ze soupeřů Martina Fuksy má ze světových šampionátů ve sbírce už tři mistrovské tituly a v Riu chystá další útoky na dvoustovce a také v deblkanoi.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Brazilec Isaquias Queiroz Dos Santos, soupeř Martina Fuksy.

Článek

Dvaadvacetiletý závodník má za sebou nelehký start do života. Ve třech letech utrpěl těžké popáleniny, když na sebe strhl hrnec s vařící vodou, v pěti letech se stal obětí únosu, krátce poté mu zemřel otec a v deseti letech přišel po pádu ze stromu o jednu ledvinu.

K těžkostem z minulosti se Queiroz vracet nechce, své dětství považuje za šťastné. Těžké chvíle prý prožívá jen při nespočetných hodinách tvrdého tréninku. "Myslím, že cestu každého sportovce provází spousta obtíží. Každý den musíte sám sebe tak trochu zabíjet, abyste pak dokázali vítězit," řekl.

Jeho příběh se začal psát ve městě Ubaitaba, jehož jméno pochází z domorodého výrazu pro kanoi, kde vyrůstal s matkou a devíti sourozenci. Queiroz však v dětství dával přednost jako takřka každý Brazilec fotbalu. Kanoistiku okusil v rámci vládního sociálního programu poprvé v jedenácti letech a nový sport ho zaujal.

"Od jeho prvního kontaktu s vodou mi bylo jasné, že bude dobrý. Měl v sobě něco mimořádného," zavzpomínal jeho první trenér z mládí, kterého prý mátlo, proč mu ostatní děti říkají "Sem Rim" (portugalsky bez ledviny). "Tak mi vyprávěl svůj příběh, jak se chtěl podívat na hada na stromě. Byl tam ale kámen, na který ze stromu spadl," popsal, jak Queiroz přišel o ledvinu.

Mezi světovou elitu patří Queiroz už několik let. V roce 2011 získal juniorský titul mistra světa a o dva roky později vybojoval na pětistovce první zlato mezi seniory. Na neolympijské trati triumf v roce 2014 obhájil, vloni navíc přidal titul s deblkanoí. Na sprinterské dvoustovce má z Milána bronz.

Reklama

Související témata: