Hlavní obsah

Dostál po další medaili naplánoval oslavy: Tentokrát nezůstane u dvou piv

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Jako třetí sportovec v samostatné české historii si poveze z jedné olympiády dvě medaile. „To je dobrý, ne?“ culil se dvoumetrový Josef Dostál, když ke stříbru ze singlkajaku přidal bronz spolu s parťáky ze čtyřkajaku.

Foto: Matt York, ČTK/AP

český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál and Jan Štěrba slaví třetí místo na olympiádě v Riu.

Článek
Fotogalerie

Víte, že kromě vás dvě medaile na jedněch letních hrách od rozdělení republiky získali jen Martin Doktor a Kateřina Emmons?

To jako fakt? Jen my tři? To jsem nevěděl, to je nářez. Budu říkat dědovi, že teď musí chytit aspoň dva větší pstruhy, aby nade mnou vedl. (úsměv)

Jak jste si užil po čtyřech dnech další medailový ceremoniál?

Ohromně. Trochu mi bylo líto, že jsem si nemohl užít medailové oslavy v úterý, kdy jsem měl stříbro. Říkal jsem si, že musím vydržet a soustředit se na čtyráka. A trochu jsem se bál, že když to dopadne špatně, budou převládat spíš negativní pocity. Dopadlo to dobře, i když jsme byli kousek od stříbra. Slováci se líp vyspali. Já si neoholil vousy, takže to kilíčko navíc v závodě bylo znát. Větší odpor vzduchu, za to se klukům omlouvám. (úsměv)

Teď už plnovous shodíte?

Slíbil jsem přítelkyni, že to vydržím až domů, ale už mě to strašně rozčiluje.

Proč jste zvolil takovou image?

Kvůli formě. Moc pověrčivý na to nejsem, ale kdybych se oholil, bál bych se, že oholím i formu. Dělal jsem to už v juniorech, kdy normálně rostou klukům tři vousy na bradě a já už měl plnovous. Původní myšlenka byla, že tak budu zastrašovat soupeře, budou si myslet, že jsem dospělý a trochu se z toho podělají.

Tím, že už jste měl medaili ze singlu, byl jste před závodem klidnější?

Určitě to byl menší stres a myslím, že to bylo dobře i pro čtyrák, že se člověk nesoustředí na individuální výkon, ale na to, aby se strefoval do záběru kluků a co nejvíc jim pomáhal.

Je unikátní, že ve stejném složení vozíte od Londýna každý rok medaili z velké akce?

Přijde mi to neuvěřitelné, že už pátý rok po sobě máme nějakou medaili. To je obrovský úspěch, uvidíme, jak to bude probíhat dál. Jestli někdo neskončí kariéru, trať se má změnit na olympiádě na pětistovku... Také přemýšlím, že bych se někdy rád podíval i na pětistovku na singlu, která se hodně často kryje se čtyřkajakem. O tom teď budu přemýšlet do dalších sezón.

Nejdřív ale asi přijdou oslavy, ne?

Ty mám přesně naplánované. Potěšit se s fanoušky, udělat nějaká selfíčka... Baví mě rozdávat lidem radost. Pak se těším na grilování, kde si dám obrovský T-Bone steak. A konečně zapiju i tu stříbrnou medaili. Tentokrát nezůstane u dvou piv jako v úterý, ale třeba i u šesti. Malých, samozřejmě. (šibalsky mrká)

Dvě medaile na jedněch letních olympijských hrách
Martin DoktorkanoistikaAtlanta 19962x zlato
Kateřina EmmonsstřelbaPeking 2008zlato a stříbro
Josef DostálkanoistikaRio 2016stříbro a bronz

Reklama

Související témata: