Hlavní obsah

Sprinter Bolt pomohl jamajské žokejce na olympiádu

Jamajská jezdkyně na koni Samantha Albertová to už vzdala. Tolik toužila závodit na OH v Londýně, ale chyběly jí peníze, hodně peněz. Konkrétně 25 tisíc liber (asi 800 tisíc korun). Pak ale přišel obrat. O touze své krajanky se dozvěděl fenomenální sprinter Usain Bolt. Do tomboly, která měla Sam splnit sen, vložil tři svá podepsaná trička a kartičky s jeho portrétem a autogramem a finance byly na světě.

Foto: Collin Reid, ČTK/AP

Usain Bolt hovoří s novináři.

Článek

Jednačtyřicetiletá rodačka z kanadského Montrealu, která se švédským manželem žije v Bassettu na předměstí přístavu Southampton na jihu Anglie, byla před čtyřmi lety v Pekingu vůbec první jamajskou reprezentantkou v jízdě na koních. K tomu, aby si účast zopakovala a úspěšně tak zakončila kariéru, však neměla dost peněz. Trochu ji sice podpořily jamajské úřady, něco se povedlo získat od soukromých sponzorů, ale pořád to bylo málo.

Šlo vyhrát i prázdniny na Jamajce

Nakonec pomohla tombola, kterou Samantha uspořádala. Lidé z jejího okolí dali dohromady věci, které použila jako ceny. Předměty bylo možné získat buď přímo finanční nabídkou, nebo skrz lístek do tomboly v ceně 10 liber. Šlo vyhrát například i vstupenky na olympiádu či prázdniny na Jamajce. Stále to ale bylo málo.

Pak se do toho vložil Bolt. Sprinterský rekordman a držitel tří zlatých medailí z Pekingu 2008 přispěl tričky a kartičkami. "Velmi ochotně to podepsal a říkal: 'Hodně štěstí, Sam, uvidíme se v olympijské vesnici', uvedla šťastná Albertová. Peníze se sehnaly, a tak se v Londýně ti dva určitě setkají.

Reklama

Související témata: