Hlavní obsah

Tři zlaté medaile jako v Pekingu? Jsem připraven je obhájit, tvrdí Bolt

Michal Osoba (Londýn)Právo

Rozlehlý sklad v zapadlé londýnské ulici se na chvíli změnil v malý Kingston. Reggae hudba, všude zelená a žlutá… Netradiční místo si pro svoji tiskovou konferenci vybral Jamajský olympijský výbor. Ale přítomnost nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta zaplnila obrovský prostor kamerami a novináři.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Na Usaina Bolta si v Londýně soupeři brousí zuby, jamajský sprinterský fenomén však zůstává v pohodě

Článek

Po jamajské kvalifikaci jste měl potíže se stehenním svalem, pak jste trénoval mimo dosah televizních kamer. Jste připraven obhájit tři zlaté olympijské medaile z Pekingu?

Jsem. V sezóně je jen jeden hlavní závod a tím je olympiáda, ne jamajská kvalifikace. A kouč rozhoduje, jestli budu trénovat před kamerami, teď řekl, že ne, není rád, když se na mě soustředí moc pozornosti. Jsem v pohodě, připraven.

Podle mnohých se v Londýně může běžet jedna z nejlepších stovek v historii...

Určitě bude jedna z nejlepších, co kdy kdo viděl. Už během sezóny běhalo hodně kluků rychle, ukazovali sílu. Není divu, je olympijský rok.

Co když bude pršet? V Londýně to není rozhodně vyloučeno...

Trenér mě varoval, že je všechno možné. Z Jamajky jsme zvyklí na slunce i déšť, jen na zimu tolik ne. Ale v Evropě jsem startoval už tolikrát ve špatných podmínkách...

Mistr světa z Tegu Yohan Blake je váš kolega ze skupiny. Absolvujete všechny tréninky spolu?

Jasně. Pořád spolu, to se nezmění. Známe se dokonale, naše silné i slabé stránky, kdybychom se před sebou schovávali, ničemu by to nepomohlo.

V Tegu vás zradil ulitý start, na bloky jste si stěžoval i letos. Už jste se s nimi sžil?

Naučil jsem se o start nestarat. Nikdy jsem v něm nebyl nejlepší a už ani nebudu. Budu muset být nejrychlejší na trati...

Už jste si stihl prohlédnout olympijskou vesnici?

Zatím jsem byl jen v jídelně, není moc zábavné chodit kolem...

Ale roli vlajkonoše při pátečním zahájení si jistě užijete.

Miluju Jamajku, bude mi ctí nést naší vlajku. A taky se dostanu do televize. (směje se)

Vaším dlouhodobým cílem je stát se legendou. Co pro to musíte v Londýně udělat?

Obhájit své tituly. To je můj cíl, na kterém jsem tři roky pracoval. Kdyby to nevyšlo, byl bych zklamaný. Mám kolem sebe dobrý tým.

Chcete být legendou i s veškerou pozorností, která k tomu patří a jíž zažíváte?

Nemám s tím problém. Doma na Jamajce se ke mně chovají jako k obyčejnému člověku, tam nezažívám takovou pozornost jako v Evropě. Asi proto, že mě tam vidí často.

Co by s vámi bylo potom, kdybyste už měl svůj cíl splněný?

Běhal bych dál, ale už by to nebylo tak stresující. Atletiku miluju, když splním cíl, dám si další. Ale ten hlavní je být legendou...

Přechod na čtvrtku vás tedy stále neláká?

Ne. Každý chce vidět, co bych na ní předvedl, ale já to fakt vidět nechci. S trenérem po sezóně probereme naše plány, nechci mluvit za něj. Záležet bude i na olympiádě.

Reklama