Hlavní obsah

Bolavé klouby Radcliffeovou do olympijského maratónu nepustí

Londýn

Světová rekordmanka Britka Paula Radcliffeová kvůli dlouhodobým potížím s klouby nepoběží maratón na olympijských hrách v Londýně. Osmatřicetiletá vytrvalkyně se musela rozloučit s vidinou účasti na páté olympiádě kvůli osteoartróze, která ji trápí řadu let. Na domácí půdě chtěla Radcliffeová bojovat o svou první olympijskou medaili, která v její bohaté sbírce úspěchů chybí.

Foto: Sport.cz

Paula Radcliffeová probíhá vítězně cílem Vídeňského maratónu

Článek

"I když je to obtížné definitivně se vzdát tohohle snu, můžu alespoň říct, že jsem zkusila úplně všechno," uvedla dnes v prohlášení maratonská mistryně světa z roku 2005.

Kvůli zdravotním potížím visel otazník nad jejím startem už dlouho. Začátkem července ještě Radcliffeová zkusila zlepšit svůj stav léčbou u specialisty v Německu, ale ani to nepomohlo. O tom, kdo ji v maratónu 5. srpna nahradí, se teprve rozhodne.

Právě v Londýně zaběhla Radcliffeová v roce 2003 světový rekord 2:15:25. Na kontě má tituly světové šampiónky v krosu, zlato z mistrovství Evropy na desítce, ale na OH medaili nikdy nezískala. Nejlépe byla čtvrtá v roce 2000 na dráhové desítce, o čtyři roky dřív skončila pátá na pětce. V Aténách 2004 závod na 10.000 metrů ani maratón nedokončila kvůli zdravotním problémům, v Pekingu po potížích v přípravě byla v maratónu třiadvacátá.

Ještě dnes dopoledne se Radcliffeová zlobila na některá britská média, která přinesla informaci, že účast v olympijském maratónu vzdala. Na Twitteru si postěžovala, že ji zraňuje, když list "Daily Mail nebo kdokoliv další se tváří, že zná moji situaci, aniž bych absolvovala závěrečný běžecký test". O pár hodin později se však trojnásobná vítězka Londýnského maratónu se startem na hrách definitivně rozloučila.

Reklama