Hlavní obsah

Zátopek uhranul legendárního Thompsona. Zařadil ho do top ten všech olympiád

Londýn

Desetibojař Daley Thompson, jeden z nejlepších britských atletů minulosti, vyjmenoval v deníku Daily Mail deset největších olympijských legend všech dob. V top ten patří sedmé místo i někdejšímu československému vytrvalci Emilu Zátopkovi, který na jediných hrách v Helsinkách 1952 získal tři zlaté - na pět a deset kilometrů a navrch ještě v maratónu.

Foto: repro Daily Mail

Emil Zátopek na stránkách Daily Mailu

Článek

Kromě toho vyhrál Zátopek desítku ještě o čtyři roky dříve v Londýně, kde bral i stříbro na pětce. „Zamiloval jsem se do tohohle výjimečného vytrvalce, a to kvůli dvěma skvělým příběhům. Když jsem byl malý, četl jsem, jak trénoval a zadržoval přitom dech. Když pak jeho žena vyšla ven, našla ho v bezvědomí,“ napsal Thompson.

A přidal i druhou historku, která ho zaujala. „Také vím, že Ron Clarke, pravděpodobně největší atlet, který nikdy nevyhrál olympijské zlato, šel na návštěvu k Zátopkovi a po odchodu zjistil, že mu Čech strčil jednu ze svých zlatých medailí do tašky. Parádní gesto,“ doplnil britský desetibojař v Daily Mailu.

Thompson umístil Zátopka na sedmé místo svého žebříčku. Do jeho čela poslal amerického sprintera Carla Lewise, na druhé místo dal trojskokana Viktora Sanějeva ze SSSR, třetí místo podle něj patří východoněmecké kanoistce Birgit Fischerové, čtvrté americkému vícebojaři Jimu Thorpeovi, páté finskému vytrvalci Lassemu Virénovi, šesté australské plavkyni Dawn Fraserové, osmé holandské sprinterce Fanny Blankersové-Koenové, deváté americkému sprinterovi Jessemu Owensovi a konečně desáté americkému plavci Marku Spitzovi.

Reklama

Související témata: