Hlavní obsah

Boltovi stojí v cestě mezi legendy Bestie

Londýn
Aktualizováno

Šestnáctidenní sportovní svátek v Londýně si svůj nejsledovanější vrchol odbude dnes během necelých deseti vteřin. Kdo stlačí svůj výkon nejhlouběji pod tuto hranici, bude se moci titulovat nejrychlejším mužem planety. Hlavní adepti jsou jasní: Usain Bolt a Yohan Blake.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Usain Bolt (vlevo) při rozběhu olympijské stovky v Londýně.

Článek
Fotogalerie

Každý den spolu jamajští sprinteři trénují, znají se dokonale, jsou kamarádi. Ale až spolu (pokud se nestane nic nepředvídaného v semifinále) dnes ve 22.50 zakleknou v Londýně do bloků před startem finále stovky na zcela ztichlém Olympijském stadiónu pro 80 000 diváků, přátelství půjde stranou. V sázce je totiž strašně moc.

Musí obhájit

Projekt Bolt, který si světový rekordman na 100 i 200 metrů se svým týmem stanovil, má jeden hlavní cíl: aby se pětadvacetiletý rodák z oblasti Trelawny stal legendou. Díky svým famózním vystoupením na olympiádě v Pekingu a mistrovství světa v Berlíně už jí zřejmě je, ale samotný Bolt si pro toto označení vytyčil přísnější kritéria. „Musím svá olympijská zlata obhájit," tvrdí.

Blake už svými výkony ze stínu Bolta několikrát vystoupil, vždyť je úřadujícím mistrem světa, přesto si čas od času vyslechne narážky ve stylu: „Kdo ví, jestli bys vyhrál, kdyby Bolt v Tegu neulil start." Teď má obrovskou šanci dokázat, že k pozici sprinterského krále nepotřebuje výpadek svého největšího soupeře.

Sledoval kriket

Blake přezdívaný pro svoji zarputilost a odhodlání The Beast (Bestie) může mít psychickou výhodu, svého rivala při jamajské kvalifikaci porazil na stovce i dvoustovce. Závody se ani v Londýně nestresuje. „Zatím jsem tu sledoval hlavně přenosy z kriketu," tvrdil v průběhu týdne.

Aktuální forma Bolta je navíc velkou neznámou. Při jamajské kvalifikaci v Kingstonu si stěžoval na svalové potíže, rušil starty na mítincích. „Jsem úplně fit a připraven na obhajobu," opakovaně ujišťoval na tiskové konferenci přímo v Londýně. Přesto jeho tréninky v utajení se zákazem vstupu pro televizní kamery vzbuzovaly pochybnosti.

Pokud je Bolt ve stoprocentní formě, je zřejmě neporazitelný, ale letos mnoho takových závodů nepoznal. „Pro mě je favoritem Blake," tvrdí čtyřnásobný sprinterský olympijský medailista z Trinidadu a Tobaga Ato Boldon a řada dalších expertů mu přizvukuje.

Usain Boltvs.Yohan Blake
25 letvěk22 let
9,58 sos. rekord9,75 s
9,76 sletos nejlépe9,75 s
9,91 sletošní průměr9,91 s

Američané čekají

Navíc stovka nemusí být jen soubojem dvou tréninkových parťáků ze skupiny kouče Glena Millse, klidně může platit úsloví o dvou, co se prali, a třetím, který se smál.

Kdo by tím třetím mohl být? Američany už nebaví být v pozici sprinterské velmoci číslo dvě, někdejší dopingový hříšník Justin Gatlin i po sérii zranění a operací opět rychlý Tyson Gay už vědí, jaké je to vyhrát velký závod. A bývalý světový rekordman Asafa Powell také rozhodně neplánuje být statistou při souboji svých dvou krajanů o zlato...

Bolt i Gay se ve svých každopádně prohlášeních shodli v jednom: Londýn může vidět nejlepší stovku atletické historie.

Reklama