Hlavní obsah

Olympijský sedmiboj poznal zbylé medailistky až po dlouhém chaosu

Londýn

Olympijský závod sedmibojařek v Londýně skončil chaosem, po němž následovaly téměř dvě hodiny nejistoty, kdo za suverénní britskou vítězkou Jessikou Ennisovou vlastně získal zbývající dvě medaile. Diskvalifikace Němky Lilli Schwarzkopfové nakonec byla zrušena, následný protest Ukrajinek zamítnut a v konečném pořadí se Eliška Klučinová z původního 17. místa posunula na osmnácté.

Foto: Pawel Kopczyňski, Reuters

Vícebojařka Eliška Klučinová ve výškařském sektoru

Článek

Zatímco si domácí hvězda Ennisová užívala pocit olympijské vítězky, tři její soupeřky byly dlouho v nejistotě. Rozhodčí totiž původně diskvalifikovali Schwarzkopfovou za vyšlápnutí z dráhy při závěrečném běhu na 800 metrů, pak uznali její protest, že šlo o jinou atletku, načež následoval protest Ukrajiny. Jejich reprezentantka Ludmilla Josypenková by totiž skončila až čtvrtá. A to se také nakonec stalo.

"Věděla jsem, že mám medaili. Už jsem byla na čestném kolečku a nic netušila, když přišli rozhodčí a řekli mi to. Nechápala jsem a říkala, že ta noha na čáře nebyla moje," líčila Schwarzkopfová. Její diskvalifikace byla záhy zrušena a dočkala se stříbra. "Hlavní je, že se (medaile) leskne a je jedno jakou barvou," dodala Němka.

Oficiálně bylo její druhé místo potvrzené po více než hodině od skončení závodu. Následoval ještě protest Ukrajiny, jenže ten byl zamítnut a nic už nezměnil. Definitivní tak byly výsledky až téměř dvě hodiny po závěrečné osmistovce. "Říkala jsem si: to musí být ten jejich typický britský humor," dodala už s úsměvem Schwarzkopfová.

Reklama

Související témata: