Hlavní obsah

Sprinterský král je jen jeden! Bolt zase utekl všem a stal se legendou

Londýn

Osmdesát tisíc diváků na Olympijském stadiónu v Londýně skandovalo „Usain, Usain“. Pořád je nejrychlejší, pořád je nejlepší! Jamajčan Usain Bolt v neděli potvrdil roli sprinterské jedničky současnosti i historie. Triumfoval v druhém nejlepším čase atletických dějin 9,63 s!

Foto: Phil Noble, Reuters

Usain Bolt v čele smečky nejrychlejších mužů planety.

Článek
Fotogalerie

„Teď už jsem legendou, je to jasné," hlásil. Takový byl jeho sen i cíl. Obhájit titul a vstoupit mezi legendy, nesmrtelné postavy atletické historie. Teď se mu to povedlo, po Archiem Hahnovi a Carlu Lewisovi se stal třetím sprinterem, který obhájil na stovce olympijské zlato.

Předpovědi, že Londýn uvidí nejkvalitnější stovku dějin, se naplnily. Premiérově běželi hned tři muži pod hranici 9,80 s. Vedle Bolta také jeho stříbrný krajan Yohan Blake (9,75 s) a bronzový Američan Justin Gatlin (9,79 s).

Maslák Boltovi věřil

Boltova dřív nezpochybnitelná sprinterská vláda se za poslední rok výrazně otřásla. Na mistrovství světa v Tegu selhal hned na startu, když ulil, letos střídal špičkové výkony s průměrnými, na domácím šampionátu byl dvakrát pokořen od mistra světa Blakea.

„Počítá se hlavně olympiáda, ta rozhoduje," opakoval. V Londýně potvrdil, že je mistr načasování formy. Vypadal uvolněně, v pohodě jako v Pekingu či Berlíně. „Po tom, co jsem viděl rozběhy, myslím, že vyhraje," byl přesvědčen elitní čtvrtkař Pavel Maslák, zatímco řada zahraničních expertů ve svých prognózách spíše upřednostňovala Blakea.

Na startu tradičně zaspal, v druhé půli rozhodl

Ten před startem předvedl lačnou bestii, jak zní jeho přezdívka, Bolt zase gesty s pomyslnými sluchátky ukázal, že je i dobrý DJ. Když osmička nejrychlejších mužů planety vypálila z bloků, Bolt byl tradičně vzadu. „Zaspal jsem, tohle nebyl zrovna nejrychlejší start v dějinách," uznal.

Jenže druhá půlka trati, to už je Boltova doména. „Řekl jsem si, že musím zapomenout na start a ukázat, že mám nejrychlejší nohy. Cítil jsem energii," řekl. Přehnal se přes Blakea s Gatlinem a triumfálně prosvištěl cílovou čárou. Oslavy mohly propuknout! Tanečky, kotrmelec, plácání si s diváky. V Londýně startovala jamajská noc.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Atletika
Muži - 100 m (vítr +1,5 m/s): 1. Bolt 9,63, 2. Blake (oba Jam.) 9,75, 3. Gatlin 9,79, 4. Gay 9,80, 5. Bailey (oba USA) 9,88, 6. Martina (Niz.) 9,94, 7. Thompson (Trin.) 9,98, 8. Powell (Jam.) 11,99.

Reklama