Hlavní obsah

Keňan Kemboi po triumfu na OH vymění běhání na dráze za maratón

Londýn

Keňský vytrvalec Ezekiel Kemboi, který v neděli získal druhé olympijské zlato v závodě na 3000 metrů překážek, se rozhodl skončit s běháním na dráze. Třicetiletý atlet se chce věnovat maratónu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Keňan Ezekiel Kemboi (vpravo) nad vodním příkopem na trati 3000m steeplechase.

Článek

"Chtěl jsem skončit na vrcholu. Mám dvě olympijská zlata, dva tituly mistra světa, to mi stačí," citovala Kemboie agentura Reuters. "Chci běhat maratóny. S trenérem jsme to plánovali delší dobu a teď přišel ten správný okamžik," dodal.

Kemboi v Londýně navázal na triumf z Atén v roce 2004 a prodloužil keňskou neporazitelnost v závodě na 3000 metrů na osm olympiád za sebou. V individuální disciplíně taková série jedné země pod pěti kruhy nemá obdoby.

Pro zlato si navíc doběhl i ve stínu obvinění, že v rodné Keni pobodal ženu, která údajně odmítla jeho sexuální návrhy. Kemboi byl poté propuštěn na kauci 595 dolarů (asi 12 tisíc korun) a soud bude pokračovat v září.

"Má za sebou dost problémů a neměl lehkou přípravu na olympiádu. Proto mu vítězství moc přeju," uvedl mistr Evropy Mahiedine Mekhissim-Benabbad z Francie, který v Londýně doběhl na druhém místě. "Nemrzí mě to. Propotil jsem dres krví a odvedl jsem maximum," přidal.

Reklama

Související témata: