Hlavní obsah

Pistorius po konci v semifinále už přemýšlí nad příští olympiádou

Handicapovaný jihoafrický běžec Oscar Pistorius sice z nedělního semifinále neprošel do olympijského finále čtvrtky, ze svého výsledku si ale bere motivaci do budoucna. Během následujících čtyř let chce zrychlit, aby se při pravděpodobném vrcholu své kariéry na příštích hrách v Riu de Janeiro umístil na lepší příčce.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Jihoafričan Oscar Pistorius běží semifinále na 400 metrů.

Článek

Sportovec, který má amputované obě dolní končetiny a startuje s karbonovými protézami, už po doběhu na osmdesátitisícovém Olympijském stadionu myslel na budoucnost. "V roce 2016 budu pravděpodobně na vrcholu sil. Těším se na to víc než na cokoliv jiného," řekl agentuře AP běžec, kterému bude v době příští olympiády 29 let.

V nedělním druhém semifinálovém běhu zaostal Pistorius o bezmála dvě vteřiny za Kiranim Jamesem z Grenady, doplatil zejména na horší start. "Nemám klouby v kotníku, takže start bude vždy jednou z mých největších slabin. Je to jedna z věcí, na kterých budu muset zapracovat. A zároveň se zaměřím na to, abych běžel co nejefektivněji v té nejvyšší rychlosti," uvedl.

Cítil se magicky

Slabší opouštění bloků prý bude muset kompenzovat na trati. "Manko získávám právě na prvních třiceti metrech. Abych se tedy vyrovnal ostatním, budu muset běžet hodně intenzivně," podotkl Jihoafričan.

I přes třiadvacáté místo v semifinále se zapsal do historie jako první handicapovaný sportovec startující pod pěti kruhy. "Cítil jsem se magicky. Překonalo to zřejmě tak desetinásobně moje nejdivočejší sny. Nastoupit tady před těmi davy byla obrovská zkušenost," líčil rodák ze Sandtonu.

Po doběhu za Pistoriusem hned zamířil James a požádal ho o výměnu dresů. "Všechny nás inspiruje. Vyžaduje to hodně kuráže a sebedůvěry, aby někdo dělal to co on. Je pro náš sport naprosto výjimečný," uvedl úřadující mistr světa James.

Pistorius chce nyní zapracovat na tom, aby své maximum 45,07 srazil pod hranici 45 sekund. Předtím by ale ještě měl v Londýně zasáhnout do štafety na 4x400 metrů a na paralympiádě obhajovat tituly ze stovky, dvoustovky i čtvrtky.

Reklama

Související témata: