Hlavní obsah

Tyčkařka Ptáčníková skončila v olympijském finále šestá

Londýn

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková obsadila na olympijských hrách v Londýně šesté místo. Mistryně Evropy přeskočila napotřetí 445 centimetrů, další postupnou výšku 455 ani odložený pokus na 465 už nezvládla a podělila se o umístění s dalšími dvěma soupeřkami.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková je zklamaná, z Londýna si cenný kov nepřiveze.

Článek

Soutěž vyhrála Jennifer Suhrová z USA, jež stejně jako stříbrná Kubánka Yarisley Silvaová překonala 475 cm, o pět centimetrů více než světová rekordmanka Jelena Isinbajevová. Ruská obhájkyně prvenství neúspěšně útočila na třetí vítězství v řadě.

Ptáčníkové se po závodu mísila spokojenost, vztek i bezmoc. "Potřebuju okamžitě najít doktora, protože jinak nevím," prohlásila. Při posledním nevydařeném pokusu totiž zapadla do šuplíku pod laťkou a narazila si patu.

S umístěním byla spokojená, s výkonem moc ne. "Ale olympiádu jsem si užila," řekla pouze.

Felix Sánchez se stal podruhé olympijským vítězem v běhu na 400 m překážek. Londýnské zlato senzačně přidal k osm let starému aténskému triumfu, navíc v naprosto totožném čase jako tehdy 47,63. Čtyřiatřicetiletý Dominikánec startoval na čtvrté olympiádě, přičemž na té předchozí nepostoupil ani z rozběhů, při premiéře v Sydney vypadl v semifinále.

V Londýně Sánchez ubral téměř sekundu ze svého dosavadního letošního maxima a zvítězil před Američanem Michaelem Tinsleym a dosavadním lídrem tabulek a vicemistrem světa Portorikáncem Javierem Culsonem.

Stejně dlouhý závod bez překážek si podmanil Kirani James z Grenady, který v devatenácti letech přidal k titulu mistra světa i olympijské zlato. V letošním světovém maximu a národním rekordu 43,94 vybojoval pro svoji zemi vůbec první olympijskou medaili v historii.

Pro stříbro si doběhl s více než půlsekundovou ztrátou Sánchezův krajan Luguelin Santos, třetí skončil Lalonde Gordon z Trinidadu a Tobaga. Po sedmi vítězstvích amerických běžců v této disciplíně v řadě nebyl na startu žádný běžec z USA, což se stalo teprve potřetí v historii. Obhájce prvenství LaShawn Merritt odstoupil kvůli zranění z rozběhu.

Běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková čtyřikrát překonala 21 metrů a po bronzu z Pekingu tentokrát suverénně získala zlatou medaili. Jednatřicetiletá vrhačka zvítězila výkonem 21,36 metru s náskokem 66 centimetrů před obhájkyní prvenství a mistryní světa Valerií Adamsovou z Nového Zélandu.

Bronz si osobním rekordem 20,48 z poslední série zajistila Jevgenia Kolodková z Ruska, jež ze stupňů vítězů odsunula Číňanku Li-ťiao Kung.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Atletika:
Ženy:
Tyč: 1. Suhrová (USA) 475, 2. Silvaová (Kuba) 475, 3. Isinbajevová (Rus.) 470, 4. Spiegelburgová 465, 5. Strutzová (obě Něm.) 455, 6. Ptáčníková (ČR), Ryzihová (Něm.) a Bleasdaleová (Brit.) všechny 445.
Koule: 1. Ostapčuková (Běl.) 21,36, 2. Adamsová (N. Zél.) 20,70, 3. Kolodková (Rus.) 20,48, 4. Kung Li-ťiao 20,22, 5. Li Ling (obě Čína) 19,63, 6. Carterová (USA) 19,42, 7. Liou Siang-žung (Čína) 19,18, 8. Arcanjová (Braz.)19,02.

Reklama

Související témata: