Hlavní obsah

Johnson už větří nebezpečí: "Jaguár" James by ho mohl připravit o rekord

Londýn

Devatenáctiletý Kirani James v pondělí jako první neamerický atlet prolomil na trati 400 metrů hranici 44 sekund. Talent z Grenady s přezdívkou Jaguár svým suverénním vítězstvím v olympijském finále vzbudil obdiv a vysloužil si slova chvály od světového rekordmana Michaela Johnsona. Slavný Američan v mladíkovi z Karibiku vidí svého nástupce.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Talentovaný Kirani James z Grenady v olympijském finále čtvrtkařů stlačil svoje osobní maximum pod 44 sekund

Článek

"Je velmi mladý a má spoustu, spoustu let na to, aby se o této disciplíně hodně naučil. Jsem si jistý, že půjde po světovém rekordu - mém světovém rekordu - a mohl by to být opravdu právě on, kdo ho zlomí, protože je to obrovský talent," řekl Johnson BBC.

Johnsonovo světové maximum z mistrovství světa v Seville 1999 má hodnotu 43,18 sekundy. James v londýnském finále ubral ze svého osobního rekordu 42 setin na 43,94. V historických tabulkách teď má před sebou jenom osm Američanů včetně Johnsona.

James vtrhl do velké atletiky jako kometa - v roce 2009 se stal dorosteneckým mistrem světa, o rok později juniorským a vloni už dominoval na seniorském šampionátu v Tegu, a to při svém teprve čtvrtém startu s profesionály. Necelé dva měsíce před dvacátými narozeninami teď opanoval i olympijské hry a získal na této akci vůbec první medaili pro svoji ostrovní zemi.

"Tam teď asi propuklo šílenství, asi tam začala v ulicích obrovská párty, těžko popsatelná," poznamenal James po vítězném závodě.

Reklama