Hlavní obsah

Rosolovou přišly podpořit i Rusky. Čekání ji stálo hodně sil a slz

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo

Je jí teprve 25 let, ale po pondělním večerním čekání na postup si přišla jako veteránka. Hodinu a půl nejistoty si prožila překážkářka Denisa Rosolová před potvrzením své finálové účasti. „Zestárla jsem o několik let,“ přiznávala už s úlevou. „Stálo mě to hodně nervů, sil a co teprve slz, ale je to tam,“ prohlásila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Denisa Rosolová byla v olympijském semifinále běhu na 400 m překážek diskvalifikována. Uspěla však s protestem a finále poběží.

Článek

Způsob překonání sedmé překážky se stal předmětem sáhodlouhých diskuzí v trenérsko-rozhodcovských kruzích. Prvotní diskvalifikace ji psychicky pořádně srazila. „Když přišla po závodě, hodně plakala, pak se šla vyklusat," vyprávěla trenérka Martina Blažková.

„Vzpomněla jsem si na Helsinky, kde plakala Zuzka, jak se to teď otočilo," vybavila si červnový evropský šampionát, na němž vybojovala Rosolová stříbro a její tréninková kolegyně Hejnová skončila čtvrtá a zklamaná.

Jury pak za účasti šéftrenéra Tomáše Dvořáka a předsedy svazu Libora Varhaníka diskvalifikaci Rosolové i dalších dvou závodnic zrušila. „Ta překážka údajně nebyla zdolaná extra správně, ale na diskvalifikaci to nebylo," vyprávěla Blažková, sama bývalá překážkářka.

Bude nahecovaná, říká trenérka

„Vím, že se to stane, člověk to nedělá s úmyslem si trať zkrátit. Jen jak běžela ve druhé dráze a v první nebyly překážky, podvědomě ji to táhlo k vnitřní čáře," vysvětlovala.

Její svěřenkyni se dostalo také podpory od ostatních závodnic. „Dokonce za ní byly i Rusky, že to určitě vyjde, což u nich není obvyklé," ocenila trenérka.

Na vině mohla být i relativní překážkářská nezkušenost Rosolové, která se této disciplíně věnuje první sezónu. „Teď si to bude hlídat v každém závodě, ale nebojím se, že by to bylo na úkor běhu. Jen se posune trochu do vnější dráhy," je přesvědčená trenérka.

Rosolová teď má o motivaci pro středeční finále postaráno. „Chci dokázat, že jsem si ten postup zasloužila," ujišťuje. „Nejdřív byla úplně zlomená, pak naštvaná. Bude zdravě nahecovaná," popisuje její rozpoložení Blažková.

Reklama