Hlavní obsah

Tyčkařka Isinbajevová chce zkusit získat třetí zlato z OH v Riu

Světová rekordmanka ve skoku o tyči Ruska Jelena Isinbajevová potvrdila, že bude v kariéře pokračovat až do příštích olympijských her v roce 2016. V Riu de Janeiro bude poté, co v Londýně získala "pouze" bronz, usilovat o třetí olympijské zlato.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová

Článek

"Rozhodla jsem se, že do Ria 2016 pojedu," řekl dnes agentuře Reuters Isinbajevová, jež původně plánovala skončit příští rok po domácím mistrovství světa. Bezprostředně po pondělním neúspěšném útoku na třetí zlato pod pěti kruhy za sebou už začala měnit názor.

Třicetiletá fenoménka ženské tyčky po prvenstvích v Aténách a Pekingu nechtěla končit bronzem. Navíc má vcelku konkrétní představu, jak budou nadcházející roky do příští olympiády v jejím podání vypadat.

"Budu skákat na světovém šampionátu v Moskvě v příštím roce. Pak si dám přestávku. Jen nevím, jak bude dlouhá. Poté se vrátím a budu se připravovat na Rio, abych získala zlatou medaili zase zpátky," nastínila Isinbajevová, která v Pekingu triumfovala ve světovém rekordu 505 cm a o rok později své maximum ještě o centimetr vylepšila.

Pak ale následoval ústup ze slávy vinou zranění i slabší formy, který vyvrcholil roční závodní pauzou. Před olympiádou se ale jediná žena, která kdy zdolala pětimetrovou hranici, vrátila na vrchol.

V únoru ve Stockholmu překonala osmadvacátý světový rekord v kariéře, když v hale skočila 501 cm. Na mistrovství světa v Istanbulu pak získala čtvrtý halový titul a své první velké zlato od triumfu v Pekingu. Její přípravu na Londýn v květnu narušilo zranění stehenního svalu.

Reklama

Související témata: