Hlavní obsah

Pivo, oštěp, rock and roll. Ultras dorazili na tři skupiny

Londýn

Všechny nejbližší a nejdůležitější osoby má česká oštěpařka Barbora Špotáková včera na olympijském stadiónu v Londýně, když usiluje o obhajobu zlata z Pekingu 2008. Dorazili rodiče, přítel, bratr i členové jejího fanklubu.

Foto: Radek Malina (Londýn), Právo

Obhájkyni olympijského oštěpařského zlata drželi přímo v Londýně palce (zleva) Simona, fyzioterapeutka Barbory Špotákové, přítel české světové rekordmanky Lukáš Novotný, bratr Dalibor Špoták, maminka Lída Špotáková a tatínek František Špoták.

Článek
Fotogalerie

„Já byl v Londýně s předstihem, ostatní dorazili rozdělení na tři skupiny," vyprávěl Lukáš Novotný, životní partner Špotákové. Maminka Lída s bratrem oštěpařky Daliborem v noci před závodem, otec české hvězdy František s fyzioterapeutkou Simonou ráno v den obhajoby, v průběhu dne pak pankáči z Jablonce, kde se světová rekordmanka narodila, a ubytovali se nedaleko olympijského parku v kempu, aby měli blízko na stadión.

Právě v hlavě jejich šéfa Kykyrýka se zrodil nápad na originální trička pro londýnskou olympiádu. Na zádech je v barvách české státní vlajky vyveden nápis pivo, oštěp, rockenroll, na hrudi pak obřími písmeny Bára doplněné slovy Ultras London 2012. „Šlo vlastně o obnovení nápadu z mistrovství světa v Berlíně před třemi lety, kde jsme měli trička jen s Bářiným jménem. Teď jsme edici trošku vylepšili," smáli se nejvěrnější fanoušci oštěpařky.

Lidé si je chtěli fotit

„V metru nás zastavovali lidé a chtěli si nás fotit. Nejen Češi, ale i Angličané. Trička je hodně zaujala," vyprávěl bratr oštěpařky Dalibor. „Viděli jsme Hyde Park a taky dva puby," smála se fyzioterapeutka Simona. „Všude je tisíce fanoušků. Potkali jsme i mnoho českých, kteří nám vyjadřovali podporu," říkal František Špoták. „Přirovnal bych to ke spartakiádě, ale to bych Londýnu křivdil, protože vše je skvěle zorganizované a perfektně funguje. I cesta od narvaného metra do olympijského parku," chválil organizátory her Špoták senior.

Všichni u Lukáše, přítele české oštěpařky, zjišťovali předzávodní rozpoložení své oblíbenkyně. „Byla v pohodě," uklidňoval je. „Jsem strašně nervózní. Poprvé a naposledy jsem vyrazila na takhle velké závody. Doma dceru doprovázím všude, ale do Londýna není tak dlouhá cesta a já ji chtěla podpořit na místě," vyprávěla maminka Báry Špotákové.

Všichni se potkali v Českém domě v centru Londýna. „Taky jsme potkali basketbalistky a Zuzku Hejnovou. Je super, že dosáhla na medaili," vyprávěli čerstvé zážitky a doufali v oslavy prvního místa závodu končícího po uzávěrce vydání. „Ať to dopadne jakkoliv, ale zlatá je nejlepší," burcovali další české fanoušky cestou na tribuny.

Reklama

Související témata: