Hlavní obsah

Proč Špotáková vládne oštěpařskému světu? Tady je sedm stupňů ke zlaté z Londýna

Londýn

Mistrovství světa v Helsinkách v roce 2005. Tehdy brzký konec už v kvalifikaci Barbora Špotáková oplakala. Jenže to byl poslední šampionát, v němž česká oštěpařka neskončila na stupních vítězů. Kolem ní se měnily soupeřky, ale Špotáková zůstala. Neuvěřitelných sedm let už se drží v té nejužší světové špičce, což potvrzuje rok co rok. Teď nabyté zkušenosti z velkých závodů vyšperkovala obhajobou olympijského zlata!

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Euforie radosti oštěpařky Barbory Špotákové po druhém olympijském triumfu

Článek

O čem to svědčí? Jednak se jí vyhýbají zdravotní potíže. V dobách, kdy se věnovala víceboji, měla časté potíže s kolenem i holení. Jenže od té doby, co se specializuje na oštěp, ji přes řadu drobných potíží žádné zranění nepřekazilo celou sezónu nebo její vrchol. U disciplíny tak nešetrné ke kloubům patří v tomto ohledu k výjimkám.

Druhým nezbytným aspektem její výsledkové stability v oštěpařské elitě je psychická odolnost. Třeba v Londýně stříbrná Němka Christina Obergföllová by mohla vyprávět, jak náročné je přenést fazónu, kterou si držíte po většinu sezóny, do jejího klíčového závodu. Špotáková je mistryní načasování formy. „Já nemám ráda přepálené začátky sezóny," říká s oblibou.

Medailové roky Barbory Špotákové
2006 ME Göteborgstříbro (65,64 m)
2007 MS Ósakazlato (67,07 m)
2008 OH Pekingzlato (71,42 m)
2009 MS Berlínstříbro (66,42 m)
2010 ME Barcelonabronz (65,36 m)
2011 MS Tegustříbro (71,58 m)
2012 OH Londýnzlato (69,55 m)

Pak také samozřejmě obrovský talent, který nyní tříbí muž nejpovolanější, nejlepší oštěpař historie Jan Železný, a zkušenosti, které stihla za svoji úspěšnou kariéru nasbírat.

„Bára je hodně podobná jako před lety, kdy jsem ji poznal," vypráví reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák. Špotáková má pořád ráda svůj klid, byť ho stále složitěji hledá, své jablonecké kamarády, skupinu Tři sestry a třeba i pivo.

„Ale mám pocit, že už není tak hrr, jako bývala. Na všechno jde s větším rozmyslem a odvahou. Ví, co chce a obětuju tomu, co potřebuje. Nic víc, nic míň. Což je také dobře," vypráví Dvořák.

Reklama