Hlavní obsah

Claye má z OH jako první po 76 letech medaili z dálky i trojskoku

Londýn

Američan Will Claye jako první skokan po 76 letech dokázal na jedné olympiádě vybojovat medaili v dálce i trojskoku. Jednadvacetiletý atlet v Londýně nejprve skončil v sobotu bronzový ve skoku dalekém, ve čtvrtek přidal trojskokanské stříbro.

Foto: Phil Noble, Reuters

Američan Will Claye jako první skokan po 76 letech dokázal na jedné olympiádě vybojovat medaili v dálce i trojskoku

Článek

Něco podobného dokázal naposledy v roce 1936 Japonec Naoto Tadžima. V Berlíně tehdy ve světovém rekordu vyhrál trojskok a byl třetí v dálce.

Dříve taková kombinace úspěchů nebyla úplně neobvyklá a v obou horizontálních skokanských disciplínách na OH předtím ještě získalo medaili dalších šest atletů; Američan naposledy v roce 1904, kdy obě disciplíny vyhrál Myer Prinstein. V době specializací je ale Clayeho úspěch raritou.

"Zrovna jsem zaslechl, že naposledy se něco takového povedlo snad v roce 1904 nebo tak nějak. To už je historie," řekl Claye, muž s osobními rekordy 824 cm a 17,70 metru. Na letošním halovém mistrovství světa se mu téměř podařilo totéž, ale k prvenství v trojskoku přidal "jen" čtvrté místo v dálce.

Američané slavili v londýnském finále trojskoku vítězný double, protože zlato si zajistil mistr světa Christian Taylor. Byl to první titul pro USA v této disciplíně od triumfu Kennyho Harrisona na hrách v Atlantě 1996. Dvojnásobný triumf slavili Američané naposledy v Barceloně 1992 zásluhou Mikea Conleyho a Charlese Simpkinse.

"Mise splněna. Lidé zase budou mluvit o trojskoku," pochvaloval si dvaadvacetiletý Taylor. "Nebyli jsme uznáváni tak, jak jsme si zasloužili. My (Američané) jsme prý jen sprinteři. Christian a já teď poutáme zpátky pozornost na skoky, jako tomu bylo v době, kdy skákali Mike Conley a další borci," doplnil Claye.

Reklama