Hlavní obsah

Kladivářku Heidlerovou málem připravila o medaili chyba sudích

Londýn

Moc nechybělo a německá kladivářka Betty Heidlerová odjížděla z olympiády v Londýně bez medaile a s pocitem křivdy. Ve finále totiž rozhodčí kvůli chybě elektromíry nezapsali její nejdelší pokus 77,13, který světové rekordmance mohl zajistit bronz. Sudí ho však po závodě přeměřili ručně a osmadvacetiletou atletku posunuli na třetí příčku, o níž ji posléze nepřipravil ani protest čínské výpravy, kterým se Mezinárodní atletická federace (IAAF) zabývala přes tři hodiny.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Německá kladivářka Betty Heidlerová nakonec bronzovou medaili získala.

Článek

"Od začátku jsem věděla, že ten pokus byl dobrý. Šlo tedy jen o to, aby ho uznali i rozhodčí," řekla Heidlerová, která se bronzu dočkala půl hodiny po závodě.

Problémy nastaly po pátém, evidentně dlouhém hodu, kterým Heidlerová ze třetího místa odsunula Číňanku Čang Wen-siou (76,34 m). Rozhodčí ho sice změřili, ale kvůli chybě elektromíry se neobjevil v systému s výsledky. Německá kladivářka za to sice dostala náhradní pokus, náčiní už ale do stejné vzdálenosti neposlala.

Rozhodčí nakonec po závodě, v němž triumfovala Ruska Taťjana Lysenková v olympijském rekordu 78,18 metru před Polkou Anitou Wlodarczykovou, hod Heidlerové přeměřili ručně, uznali ho a posunuli ji na třetí místo před Wen-siou.

Čínská reprezentantka, která mezitím oběhla oslavné kolečko zabalená do vlajky, podala protest, ten však IAAF po tříhodinovém jednání zamítla. "Byla jsem naštvaná, ale věděla jsem, že to dopadne dobře," prohlásila Heidlerová.

Reklama