Hlavní obsah

Špotáková nebyla zvolena do komise sportovců MOV

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV) bude v příštích letech bez české účasti. Poté, co po osmi letech skončilo funkční období Janu Železnému, neuspěla ve volbách jeho svěřenkyně Barbora Špotáková.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Barbora Špotáková do komise sportovců MOV zvolena nebyla.

Článek

Zvoleni byli slovenská střelkyně Danka Barteková, australský veslař James Tomkins, plavkyně Kirsty Coventryová ze Zimbabwe a francouzský vodní slalomář Tony Estanguet.

Volby provázela kontroverze, protože japonský kladivář Koži Murofuši a taekwondista Chu Mu-yen z Tchajwanu byli vyloučeni za nedovolený způsob vedení kampaně v olympijské vesnici. „Celé to bylo podivné, podle mě to jsou obrovské lobby. Nedovedete si představit, jaké tlaky tam působily. Český olympijský výbor vůbec žádnou tendenci lobbovat neměl a já nevím, jestli má cenu se tam hnát každou cenu," tvrdila dvojnásobná olympijská vítězka.

Česko tak ztratí vliv v MOV. „To je špatně, nikdy nesmíme rezignovat na to, že tam nebudeme mít svého zástupce," tvrdí místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Nejsnazší cestou zpět by byla úspěšná kandidatura Jana Železného na post řádného člena MOV, ale oštěpařský světový rekordman tomu dvakrát nakloněný není. „Chápu, že z mezinárodního hlediska je důležité tam někoho mít. Ale já jsem spokojený s tím, co dělám teď. Moje parketa je doma, kde se cítím při trénování daleko líp," přiznává, že se zpět do struktur olympijského hnutí nepožene.

Reklama

Související témata: