Hlavní obsah

Český olympijský vítěz v Pekingu dostane opět milión korun

PRAHA

Finanční prémie za olympijské medaile pro české sportovce zůstávají stejné. Za zlato v Pekingu příští rok vyplatí Český olympijský výbor (ČOV) rovný milión korun, za stříbro získá jednotlivec půl miliónu a bronz byl opět oceněn na tři sta tisíc korun.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek (vpravo)

Článek

Odměny pro olympioniky schválil na svém středečním zasedání v Praze výkonný výbor ČOV. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Jan Martinek s tím, že k drobným změnám v odměňování dojde u kolektivních sportů.

Výkonný výbor rovněž odsouhlasil nominační kritéria pro hry v Pekingu. Ty se podle prohlášení ČOV opírají o nominační zkušenosti a výsledky z předchozích her a zohledňují účast a výsledky reprezentantů na minulých mistrovstvích světa.

"Zásady nominace berou v úvahu i náročnost a různorodost kvalifikačních kritérií mezinárodních federací v jednotlivých sportech. Podmínky vypsané ČOV by měly umožnit start všem nejlepším českým sportovcům, kteří prokazují vysokou sportovní výkonnost, a tím mají reálné předpoklady uspět ve světové konkurenci," uvedli zástupci ČOV. Podobu nominačních kritérií ještě musí schválit plénum 26. dubna.

Výkonný výbor ČOV také schválil založení obecně prospěšné společnosti Praha olympijská. Jejím úkolem bude připravit a koordinovat kandidaturu Prahy na pořádání letních olympijských her v roce 2016. Ředitelem společnosti by se měl podle návrhu stát sportovní podnikatel Tomáš Petera. Do šestičlenné správní rady jsou navrženi Miroslav Sklenář, Jiří Toman, Václav Králíček, Ivan Martínek, Jiří Zedníček a Jiří Kejval a do dozorčí rady Jan Winkler, Richard Mařík a Jiří Kynos.

O tom, zda se česká metropole bude o hry v roce 2016 ucházet, definitivně rozhodnou ve čtvrtek pražští zastupitelé.

Reklama

Související témata: