Hlavní obsah

Česká výprava do Pekingu bude stát zhruba 40 milionů korun

I kdyby česká olympijská výprava měla třeba 300 členů, nebyl by problém ji finančně zabezpečit. V rozhovoru pro ČTK to řekl místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Zedníček. Vedení ČOV počítá, že do Pekingu se podívá i s doprovodem až 230 lidí, což bude stát zhruba 40 miliónů korun.

Foto: ČOV

Český olympijský dům v Pekingu pro LOH 2008

Článek

"Státní příspěvek je 26 miliónů a představuje asi dvě třetiny nákladů, zbytek uhradí ČOV ze svých prostředků," uvedl Zedníček. "Byli bychom schopni zajistit i větší výpravu. Olympijská reprezentace je jednou z nejvyšších forem reprezentace státu, a to nejen ve sportovním smyslu slova," prohlásil.

Největší náklady představuje kvůli vzdálenosti do Pekingu doprava, za letenky pro sportovce, trenéry, doprovod a své hosty utratí ČOV přibližně devět miliónů korun. Funkcionářům se nevyplatí objednat zvláštní letadlo, neboť sportovci, ale i jejich doprovod a funkcionáři nepoletí na olympiádu naráz. "Bylo by to výrazně dražší," vysvětlil Zedníček.

Nákladný je rovněž provoz Českého domu, kde vedení ČOV bude vítat své hosty, zástupce sponzorů, ale také funkcionáře a úspěšné sportovce. Provoz celé jedné části hotelu Gloria Plaza v centru Pekingu bude stát asi pět miliónů korun. "Provoz Českého domu je hrazen výhradně z prostředků od partnerů ČOV," řekl Zedníček.

Odměny se nemění

Už několik olympiád dostávají medailisté stejné odměny. Milión korun za zlato, polovinu za stříbrnou medaili a 300 000 korun za třetí místo. ČOV o navýšení odměn neuvažoval, ani kvůli vysoké inflaci v letošním roce. "Výše odměn odpovídá prémiím v podobných zemích a realistickým ekonomickým možnostem," uvedl Zedníček. Všechny částky podléhají zdanění a pokud jeden sportovec získá v Pekingu více medailí, dostane odpovídající ohodnocení bez jakéhokoliv krácení.

Český olympijský výbor investuje nejen do samotné výpravy, ale také do přípravy sportovců. Sumu podle Zedníčka nejde rozdělit na letní a zimní olympiádu. "Za celý čtyřletý olympijský cyklus je to přibližně 250 miliónů, přibližně v poměru 2:1 ve prospěch léta," uvedl. Třeba diskařka Věra Cechlová díky tomu odjela poprvé v kariéře na soustředění do Afriky. "Peníze byly na přípravu, v Nymburce bych je neutratila za rok," konstatovala.

Český olympijský výbor získává peníze nejen od státu a sponzorů, ale také na základě smluv má podíl z marketingového programu Mezinárodního olympijského výboru (MOV). "Za jeden olympijský cyklus to dělá asi 22 miliónů korun," řekl Zedníček.

I proto mohl ČOV investovat peníze také do zdravotnického materiálu, lékařského zabezpečení či materiálního vybavení sportovců. Každý z nich dostane oblečení v ceně asi 50 000 korun a do zdraví investoval ČOV milión a půl. "Máme připravenou finanční rezervu pro případnou okamžitou potřebu," ujistil Zedníček. Ve vybavení jsou také roušky a respirátory kvůli očekávanému smogu.

Zorganizovat dopravu lidí je složité, ale daleko těžší je zařídit převoz jachtařských, slalomových, kanoistických a veslařských lodí, zbraní a koně pro Jaroslava Hatlu. Z větší části tuto logistickou část pokrývá svými náklady MOV ve spolupráci s organizačním výborem olympiády. "Zajišťují leteckou přepravu z Amsterodamu do Hongkongu, všechny ostatní náklady hradí ČOV," řekl Zedníček. Z rozpočtu to ukrojí asi čtvrt miliónu.

Reklama

Související témata: