Hlavní obsah

Za vstupenky na olympiádu zaplatili Češi 13,5 miliónu korun

PRAHA

Za vstupenky na olympijské soutěže zaplatili Češi 13,5 miliónu korun. Médiím to řekl Tomáš Brejcha, marketingový ředitel CK Čedok, která je výhradním distributorem vstupenek. Suma přitom mohla být ještě vyšší, příděl 6000 lístků uspokojil pouze necelé dvě třetiny zájemců.

Článek

O vstupenky byl velký zájem, Čedok hlásil "vyprodáno" již počátkem roku. "Žádali jsme o více než 9000 lístků, bohužel jsme je ale nedostali," řekl Brejcha. Nejvíce, 16 300 Kč, zaplatili příznivci sportu za úvodní a závěrečný ceremoniál, naopak nejlevnější vstupné na málo atraktivní soutěže činí 100 Kč.

Větší část lístků přitom skončila u Českého olympijského výboru (ČOV) a jeho partnerů. Podle mluvčího ČOV Jana Martinka Češi dostali na hry v Číně více vstupenek než na předcházející olympiádu v Aténách.

"V současné době jsou již poslední vstupenky k dispozici pouze pro Číňany na speciálních serverech či v předprodejích v Číně," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Obdobná situace jako u vstupenek je i u letenek do Číny. Kdo si je nezajistil včas alespoň s půlročním předstihem, zaplatí za ně nyní i několikanásobek. Navíc většina letů z Evropy je na olympijské termíny již vyprodána. "Na termín olympiády již není možné sehnat v Pekingu ani ubytování," varoval Okamura.

Olympiáda se uskuteční v Pekingu od 8. do 24. srpna. Podle českých touroperátorů by mohla olympiáda obecně zvýšit povědomí o Číně a přilákat tak do této země více českých turistů. Zatím do Číny příliš českých cestovatelů nejezdí. Loni jich sem zavítalo zhruba 4000.

Reklama

Související témata: