Hlavní obsah

Basketbalistka Vítečková chce tentokrát na OH zažít i zahájení

BRNO

Jedna z nejlepších současných českých basketbalistek Eva Vítečková se nesmírně těší na své druhé olympijské hry. Ze všeho nejvíce prý ale touží po osobní účasti na zahajovacím ceremoniálu v Pekingu. Na minulých hrách před čtyřmi lety v Aténách totiž trenéři basketbalistkám účast na úvodní slavnosti nedoporučili, neboť hned další den dopoledne hrály se Španělskem.

Článek

"Olympiáda v Aténách mi stále připomíná můj největší životní sportovní zážitek. A také velký úspěch v podobě pátého místa. Ten výsledek bychom rády v Pekingu zopakovaly," uvedla Vítečková, která povyšuje start v olympijském turnaji i nad mistrovství světa před dvěma lety v Brazílii.

Basketbalistky budou na OH už podruhé za sebou jediným českým zástupcem v kolektivních sportech. A většina českých reprezentantek ví, co všechno olympijské hry nabízejí a co mohou očekávat. "Hrála jsem na spoustě turnajů už od mládežnických kategorií. Ale tolik zážitků, kolik mi jich nabídla olympiáda v Aténách, jsem na žádné jiné akci nezažila. Atmosféra je neopakovatelná. Od setkání s jinými sportovci až po návštěvu jiných soutěží," uvedla Vítečková.

Také Čínu české basketbalistky poznaly důkladně při startech na turnajích a přípravných zápasech v předchozích letech. Takže by je v Pekingu už nic nemělo překvapit. "Na několika turnajích nás potkaly problémy s jídlem," vzpomínala basketbalistka na komplikace při předchozích pobytech v Číně. Ale hned dodala, že se nyní něčeho podobného neobává. "Všechno bude určitě dokonale připraveno. Na olympiádě mají sportovci širokou nabídku jídel všech kuchyní," řekla Vítečková, která ale není gurmánkou a dává přednost tradičním evropským jídlům. Asijským i jiným specialitám se vyhýbá, neboť jí nic neříkají.

Na úvod obhájkyně zlata

Hned v úvodním zápase olympijského turnaje čeká na české basketbalistky tým USA, který obhajuje olympijské zlato. "Určitě do tohoto souboje s hlavními favoritkami nepůjdeme s předem poraženeckou náladou. Nechceme se zbytečně stresovat, vyzkoušíme si halu," poznamenala Vítečková, která připomenula vzájemné utkání s Američankami na posledním mistrovství světa. Tehdy český tým hvězdné soupeřky překvapil a dlouho držel vyrovnanou partii. "Bylo by super, kdybychom podobný zápas odehrály i v Pekingu," vyslovila Vítečková tajné přání týmu.

Z dalších soupeřek ve skupině považuje Vítečková za nesmírně těžké hlavně utkání s Čínou a Španělskem. "S Čínou jsme jednou v přípravě prohrály, ale v našich silách je tyto soupeřky porazit. Otázkou je, co s nimi udělá domácí prostředí. I v přípravných turnajích bývala vždy plná hala, diváci svůj tým tlačili. A se Španělkami bude záležet na tom, kdo bude mít více štěstí a jak se podaří naladit momentální formu. Oba týmy jsou vyrovnané a rozhodnou detaily," myslí si Vítečková.

Ve volném čase by se v Pekingu Vítečková nejraději vypravila i se spoluhráčkami na zápasy plážových volejbalistů. V Aténách ji nadchla atmosféra tohoto turnaje. Bude ale hodně záležet nejen na programu, ale také na počtu volných vstupenek, protože basketbalistky chodí nejraději na jiné akce v početné skupině.

Reklama

Související témata: