Hlavní obsah

Lukostřelec Andreas údajně dopoval a zřejmě přijde o olympiádu

PRAHA

Ve středeční nominaci české výpravy na olympijské hry v Pekingu se pravděpodobně neobjeví jméno lukostřelce Milana Andrease. Ten byl pozitivně testován na marihuanu, a proto nebude nominován. Informaci v úterý potvrdil mluvčí Českého olympijského výboru Jan Martinek, zprávu o nálezu oficiálně obdržel Český lukostřelecký svaz.

Článek

"Ještě jsme to nedostali oficiálně, ale Andreas měl být pozitivně testován na THC," uvedl v telefonickém rozhovoru s ČTK Martinek. "Vypadá to, že ho do Pekingu nominovat nebudeme," dodal. Lukostřelecký svaz už má k dispozici pozitivní výsledek testu a případ se chystá řešit po návratu členů vedení z dovolených.

Devatenáctiletý Andreas si účast na olympijských hrách zajistil na poslední chvíli na konci června. V kvalifikaci o posledních pět účastnických míst skončil v konkurenci 64 závodníků na Světovém poháru ve francouzském Boé na čtvrtém místě.

Andreas se po zveřejnění pozitivního nálezu omluvil. "Chtěl bych se všem omluvit za to, co se stalo, a to především všem lukostřelcům v republice a všem sportovcům. Pravdou je, že jsem na začátku školního roku loni v září požil marihuanu ze zvědavosti. Vůbec jsem si neuvědomoval všechna rizika, která to může pro moji sportovní kariéru a lukostřelbu přinést," uvedl v oficiálním prohlášení.

Je smířený s tím, že o olympiádu v Pekingu zřejmě přijde. "Měl to být vrchol mé dosavadní kariéry a teď se proměnil v největší bolest," uvedl závodník, který se lukostřelbě věnuje od sedmi let.

Na olympiádě v Pekingu bude českou lukostřelbu s největší pravděpodobností reprezentovat jen Barbora Horáčková, která si start zajistila na stejném závodě jako Andreas.

V mužské kategorii startoval v olympijské soutěži lukostřelců naposledy před šestnácti lety v Barceloně Martin Hámor.

Reklama