Hlavní obsah

Špotáková si do Pekingu vezme talismana Jelimana, ptáčka a svého Lukáše

PRAHA

Nejen keramického ptáčka, kterého dostala od muzikantů své oblíbené kapely Tři sestry, nejen talismana Jelimana, jenž na žádných velkých soutěžích nechyběl a teď dostal slib, že do Pekingu určitě poletí, ale hlavně svého přítele Lukáše poveze česká oštěpařka Barbora Špotáková na olympiádu do Číny. „On je tím mým hlavním talismanem,“ hlásí největší česká medailová naděje pro Peking.

Článek

V báglech ale bude mít maskotů a talismanů, jež by měly oštěpařské mistryni světa z loňského roku v Osace dopomoci k vysněnému olympijskému zlatu, mnohem víc. „Určitě ještě nějaké dostanu. A nemusí být zrovna hmatatelní, protože člověk pozná tomu druhému i na očích, že bude během olympiády s ním, byť by seděl doma u televize,“ meditovala Barbora Špotáková.

Tretry beze jména, zato ve zlatě

Pochopitelně že přibalí dres ze speciální kolekce, kterou pro mistry světa vyrobila firma Nike a v němž absolvovala i vítězný mítink Grand Prix v Aténách, samozřejmě že s ní na druhý konec zeměkoule poputují i tretry, které zmiňovaná společnost v oregonském výzkumném ústavu vyvinula a vyrobila jen pro ni. Kromě bílé a černé je na nich dominantní barvou zlatá. Možná předzvěst pekingského úspěchu.

„Snad s nimi soupeřky vystraším. Zlatý dres mistryně světa v Aténách také zapůsobil, protože něco nového mně vždycky pomáhá,“ žertovala, aby poté už ve vážné poloze dodala: „Tretry, v nichž jsem až dosud házela, byly široké a nedaly se pořádně utáhnout. Tyhle jsou pevné, takže si je schovám až na olympiádu.“

Jednu chybu ale nové obutí pro oštěpařskou mistryni světa Špotákovou přece jen má – na tretrách není její jméno. „Ale já se ani nesnažila, aby tam bylo. Stejně je moc atletek na nohou mít nebude, a když na to přijde, jméno si na ně fixou vždycky můžu dopsat.“

Hlavní bude výkon a až pak placka

Přítel Lukáš coby talisman všech talismanů, maskoti, dres a boty – to budou trumfy Barbory Špotákové pro olympiádu, kam na rozdíl od loňského mistrovství světa v Japonsku odjíždí jako velká favoritka a nejvážnější uchazečka o olympijské zlato.

„Podstatnější než všechny relikvie bude ale forma. Když zopakuji, co umím, nemusím se bát,“ nedělá Špotáková z olympijského závodu žádnou vědu.

Samozřejmě že chce z Pekingu placku. A nejraději by brala zlatou, to se ví. „Víc než na medaili myslím na výkon. Hodit třeba jen dvaašedesát metrů, byla bych samozřejmě zklamaná, ale vytvořit si osobák a brát za něj třeba bronz nebo jen čtvrté místo, to by mně nevadilo. Když jsem spokojená se svým představením, na medaili zase až tak nezáleží,“ nechávají ji všechny prognózy a tipy pasující ji na favoritku favoritek v klidu. Zvláště poté, co si o víkendu v Aténách dokázala, že na své největší soupeřky má.

„A to jsem házela nejméně ze všech a až do pátého pokusu se mně nedařilo správně hod trefit. Takže jsem čtvrtý pokus vynechala, zklidnila se, vzala jiný oštěp a vyhrála,“ netajila, že jí prvenství na GP udělalo velkou radost.

Bára: Nejde do toho jen práskat

Před cestou do olympijského Pekingu, kam odlétá 10. srpna, toho musí Špotáková zvládnout ještě dost a dost.

„Od středy soustředění ve Špindlu, protože potřebuju zpevnit tělo a nakumulovat v sobě sílu. Nedá se do toho pořád jen práskat… Pak přijde 26. července závod Super GP v Londýně, následuje kemp v Nymburce, během něhož si chci udělat krátkou pauzu na školní povinnosti a hlavně v sobě doladit formu. A dost možná si odskočím zaházet ještě na závody do Bíliny nebo někam blízko hranic, abych si před olympiádou ověřila, jak na tom jsem,“ vypočítává Špotáková, co ji před odletem na olympiádu ještě všechno čeká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články