Hlavní obsah

Dvořák chce zařídit sportovcům na olympiádě hlavně pohodlí

PRAHA

Aby se všichni sportovci cítili dobře, měli dobré podmínky pro regeneraci, aby se v olympijské vesnici nenudili a měli například i kvalitní jídlo. To budou hlavní úkoly šéfa olympijské mise v Pekingu Františka Dvořáka, který tuto funkci zastává od zimních her v Naganu před deseti lety.

Článek

Sportovně technické záležitosti budou mít na starosti šéfové výprav jednotlivých sportů. "My jsme tam od toho, abychom jim zajistili nejlepší podmínky, aby nenastala ponorková nemoc, aby fungovalo stravování nebo doprava," řekl ve středu novinářům Dvořák. "Nechceme, aby cokoliv rozhodilo sportovce, kteří mají třeba svoje rituály," prohlásil místopředseda Českého olympijského výboru.

Aktuálně Dvořák řeší odeslání přihlášek 130 nominovaných sportovců do Pekingu kvůli akreditacím. "Komunikace s organizátory je trochu složitější," řekl. Náročné je vyřízení doprovodného týmu, který Česká republika naplnila do posledního místa. "Není tam jediná vata," uvedl Dvořák. Pokud by se do Pekingu dostal ještě některý ze sportovců, mohl by nastat problém.

První sportovci se do olympijské vesnice nastěhují hned druhý den po jejím otevření, které je plánováno na 27. července. Právě s českými reprezentanty řešil Dvořák největší interní potíže s tím, že za to může administrativní liknavost svazů, který prý například poslaly nepoužitelné pasové fotografie svých reprezentantů. "Normální byly stromy či zábradlí v pozadí," prohlásil.

Náklady na výpravu do dějiště OH jsou 40 miliónů korun

Složitá je logistika lodí, zbraní či koně, ale i samotných účastníků. "Naštěstí nám turecké aerolinky vyšly vstříc a všechno se povedlo zařídit. Klisna Karla Jaroslava Hatly je v karanténě v Cáchách, pak pocestuje s ošetřovatelkou z Amsterodamu do Hongkongu, dějiště jezdeckých soutěží. Jediný problém byl s tím, že jména na letenky jsme mohli nahlásit až dnes," řekl Dvořák po nominačním plénu. Celkové náklady na výpravu činí 40 miliónů korun.

Vedení české olympijské mise je připraveno i na znečištěné ovzduší a případný smog. Lékař výpravy Jaroslav Větvička dokonce nakoupil filtry do klimatizací. "Když budou potřeba, tak je tam nastříhá. Jsme rádi, že je tak důsledný, i když Číňanům se to moc nelíbí," uvedl Dvořák.

V hlavě už má jména čtyř sportovců, z nichž jeden by se mohl stát vlajkonošem výpravy při slavnostním zahajovacím ceremoniálu. "Jména vám ale nepovím," řekl s tím, že vlajkonoše oznámí až 8. srpna. V den, kdy začne olympiáda v Pekingu.

Reklama

Související témata: