Hlavní obsah

Chalupa dokáže až na dvojce jezdit bez nervů

Martin KézrPrávo

Před dvaceti lety v Soulu začal Václav Chalupa na párové čtyřce, pak slavil úspěchy na skifu, až letos poprvé jede v nepárové lodi. „Atmosféru olympiády dobře znám, nejhezčí chvíle jsem zažil při stříbru v Barceloně 1992. S jedním veslem v ruce je pro mě ale všechno nové,“ říká 40letý Chalupa.

Článek

Společně s téměř o čtrnáct roků mladším Jakubem Makovičkou usedli letos do dvojky bez kormidelníka, aby po čtyřech měsících společného tréninku bojovali o olympiádu. V červnové poznaňské kvalifikaci však zůstali půl vteřiny od postupu.

Úspěch ale slavila česká sportovní diplomacie, která jim po třech týdnech usilovného vyjednávání zajistila divokou kartu. I když Chalupa s Makovičkou nevěděli, jestli se do Číny podívají, přesto poctivě trénovali. „Čekání bylo psychicky dost těžké,“ líčí nestor českého veslování, připravený v případě neúspěchu zkusit dvojku s kormidelníkem na MS v neolympijských disciplínách.

Miminko má od května doma

Chvíle nejistoty mu pomáhala překonat péče o miminko, které má od května doma. „Dost jsem se upnul na rodinu. Když se před týdnem naše cesta do Pekingu potvrdila, byla to veliká úleva. Neslavili jsme ale, jen postup na hry nestačí, chceme tam i něco dokázat,“ říká a sní o finále.

„Aktuálně se pohybujeme na hraně té šestky. Jako velké adepty na medaile vidím Austrálii, Kanadu, Francii a Nový Zéland, pak je už klubko tří čtyř lodí, mezi které počítám i nás.“

Po minulé olympiádě v Aténách sice zvažoval konec kariéry, ale nakonec zkusil štěstí v úspěšné párové čtyřce. Jenže medailový efekt to nepřineslo, stejně jako ve dvojskifu s Dolečkem. „Přepadal mě pocit, že jen tak sedím v rozjetém vlaku, až letos po změně lodi mě to zase chytlo,“ líčí veslař pražské Dukly, jenž se znovu těší na každý trénink.

Trénují na Slapech

V posledních sezónách ho taky na vodě až příliš svazovala zodpovědnost. „Až ve dvojce bez zase dokážu jezdit bez nervů,“ říká s tím, že si s Makovičkou sedli. „Sice intenzivně závod prožíváme, ale jsme v klidu, baví nás to a pořád se zlepšujeme. Je to fajn.“

Nákladní letadlo z Curychu už začátkem týdne dopravilo jejich závodní loď do Číny, nyní s dalšími reprezentanty trénují na Slapech. „Nemohu říci, že bych Pekingem končil s veslováním, je tu i projekt nejlepších setkání českých závodníků v osmě pro příští rok. Uvidíme, jak se nám bude všem dařit. Musela by do toho ale být chuť, jet to srdcem, ne silou,“ uzavírá Chalupa.

Reklama