Hlavní obsah

Prokop se při olympijské premiéře bikrosu chce porvat o medaili

PRAHA

Bikrosař Michal Prokop je jednou z medailových nadějí české olympijské výpravy. A to i přesto, že nepatří rozhodně mezi u veřejnosti nejznámější tváře. Sedmadvacetiletý závodník se totiž věnuje sportu, který není mezi těmi nejpopulárnějšími. V Pekingu dokonce zažije svou olympijskou premiéru.

Foto: MTBS/Petr Bureš

Michal Prokop

Článek

Bikros se do rodiny olympijských sportů začlenil v roce 2005 a mnohé to zaskočilo. Prokop byl jedním z nich. "Jsem rád, že se tam takový mladý sport dostal a že se to stalo ještě když jsem závodník. Určitě to bude super. Když se o tom ale začalo mluvit, tak jsme to nikdo moc nevnímal. Říkali jsme si, že olympiáda nemůže dopadnout. Najednou se to ale stávalo skutečností a teď bude bikros v Pekingu," řekl sedmadvacetiletý Prokop.

Zařazení do olympijského programu se podle něj projevilo i na samotné disciplíně, která získala na atraktivitě. "Udělala se z toho větší show pro lidi. Olympijský bikros, což je BMX superkros, který my jezdíme poslední tři roky ve Světovém poháru, jezdí jen chlapi a ženský. Posunulo to sport někam jinam od klasického bikrosu, kde je milion dětských kategorií," uvedl Prokop. Jinak na bikros podle něj začaly nahlížet i národní svazy a federace. "Ve spoustě zemí je to nakoplo. Jen u nás se nestalo nic," pokrčil rameny.

Bikrosu se začalo věnovat více cyklistů

Zvýšila, zkvalitnila a vyrovnala se i konkurence. Bikrosu se například začalo věnovat více cyklistů. To je v letošním roce i případ Prokopa, jenž závodění na "malých" kolech upřednostnil před fourcrossem horských kol. "Dříve vyčnívalo deset patnáct lidí, teď začali průměrní jezdci dotahovat špičku. Bikrosová elita je nyní hodně vyrovnaná, patří do ní dvacet až třicet lidí. Například na olympiádě je 32 chlapů a myslím si, že klidně dvacet jich může jet o placku," popsal Prokop současný stav své disciplíny.

Olympijský závod bude sice vrcholem sezóny, ale podle všeho v něm bude menší konkurence než například na mistrovství světa. "Tam nás bylo osmdesát a například jen Američanů, kteří jezdí super, je osm. Podobně jsou na tom Australané, Holanďani či Francouzi, kterých je také více. Teď v Pekingu to bude na soupeře v uvozovkách lehký závod. Špička tam ale bude celá," podotkl český reprezentant.

Bikrosaři budou jednou z disciplín, která ví, co ji v Pekingu čeká. Olympijskou trať si totiž vyzkoušeli již loni. "Je hodně rychlá, skákavá a náročná, což mi vyhovuje. Oproti normálním tratím je ale šíleně široká, což je na jednu stranu klad. Na druhou stranu máte oproti normálním závodům více místa, na což nejste zvyklí," popisoval Prokop podmínky na trati v Lao-šanu. Loni se mu tam ale moc nedařilo. "Ve čtvrtfinále na mě skočil kluk zezadu, takže jsem díky pádu skončil," uvedl.

Vyzkoušel si, jak se závodí ve smogu

Prokop si tak na vlastní kůži vyzkoušel, jak se závodí za nepříznivých smogových podmínek. I tehdy totiž v Pekingu byla omezena doprava, takže se dá čekat, že při olympiádě budou podmínky podobné. "Myslím si, že když tam ten smog nebude, tak to bude ještě horší. Díky němu tam totiž nepronikne tolik světla a tepla. Když je smog, tak není vidět tři sta metrů do dálky a pořád si připadáte, že jste v hale. Díky smogu ale není dusno a vedro," tvrdil Prokop.

Na pekingské podmínky se podle něj nedá připravit. "Klad ale je, že jsem tam byl celkem dvakrát a vím, do čeho jdu. Myslím si, že kdybych tam byl měsíc dva, tak bych si na to stejně nezvykl," uvedl. I proto se do Číny vydá až 16. srpna, závody jej přitom čekají už 20. a 21. srpna. "Krátká doba na aklimatizaci je pro mě nejlepší. Letos jsem byl v Číně osm dní před závodem a mělo to horší efekt, než kdybych tam byl jako loni jen tři dny. Navíc my tam nebudeme mít žádnou tréninkovou dráhu, takže nevím, kde bych se tam připravoval," uvedl.

Dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu se nepovažuje za horkého medailového favorita. Rád by ale postoupil do finále. "To by bylo super. A pak už se porvat o medaili, když už bych tam byl. Bude to ale hrozně náročné. Všichni budou hrozně chtít a ještě ty extrémní podmínky," podotkl Prokop, podle kterého je hlavním favoritem letošní světový šampión Stromberks z Lotyšska. "Letos jezdí jako robot. Má fazonu a vychází mu to," ocenil výkony svého soupeře. Prokopovým maximem na MS v bikrosu je čtvrté místo z roku 2006.

Reklama

Související témata: