Hlavní obsah

Kamarád Ivánek letí i do Pekingu

PRAHA

„Ivánku, kamaráde, tak ty letíš i do Pekingu?!“ podivovali se na ruzyňském letišti, když odbavovali olympijskou zásilku směr Peking. Hrdina populární Čtvrtníčkovy a Lábusovy komediální frašky o úplatných českých fotbalových sudích totiž na palubě nechyběl. „Samozřejmě ale jen na dévédéčku, opravdového Ivánka bychom s sebou nebrali,“ smál se šéf české olympijské mise František Dvořák, když pro Sport.cz představoval, co s sebou olympijský předvoj do Číny veze.

Článek

Beden nakládaných v úterý v pražské Ruzyni do leteckého carga bylo požehnaně a právě v jedné z nich se Ivánek skrýval. „Před dvěma lety na zimní olympiádě v Turíně byl Ivánek největším hitem, u něhož se Jágrem počínaje a Neumannovou konče bavili všichni. A jeho hlášky uměli naši olympionici zpaměti, takže jsme samozřejmě museli vzít Ivánka i do Pekingu,“ přiznává František Dvořák, že mezi kolekcí padesáti českých veseloher a starších filmů ani tentokrát nemohl Ivánek chybět.

S pivem je potíž, ale Češi si poradí 

S čtyřčlenným olympijským předvojem letělo v úterý do Číny prvních čtyřicet beden nacpaných půldruhou tunou potřebného vybavení a materiálu. „Tentokrát ale vezeme jen to nejnutnější, protože řadu věcí je lepší koupit přímo v Číně. A hlavně - vyjde to laciněji,“ poznamenává šéf české mise František Dvořák, který míří už na šestou olympiádu.

V bednách se skrývají počítače, dvě plazmové televize, antioxydanty napomáhající sportovcům lépe se vyrovnat se zamořeným pekingským ovzduším, zmiňovaná dévédéčka, tiskoviny a propagační materiály a samozřejmě česká specialita - pivo Pilsner Urquell.

„Dostat ho ovšem do olympijské vesnice, s tím bývá potíž. Jenže už jsme tak chytří, že se vždycky přifaříme k Francouzům a Italům, kteří tam pašují víno, a na pořadatele vždycky společně nějak vyzrajeme. Francouzi by se raději z olympiády vrátili, kdyby neměli ve vesnici své víno, my pivo zase potřebujeme hlavně pro soutěžící v úpolových sportech. Když upravují váhu a nic nejedí, pivo jim pomáhá,“ tajemně se usmívá František Dvořák, který měl před odletem starosti samozřejmě nejen s pivem.

I na koníka se grant našel 

„To proto, že se na olympiádu kvalifikoval nás jezdec Jarda Hatla a my museli shánět finanční grant na přepravu jeho koně. Nejde o lacinou záležitost, ale peníze jsme nakonec sehnali, takže klisna Karla podstoupila karanténu v Cáchách, aby teď odletěla v doprovodu své ošetřovatelky z Amsterodamu na olympiádu,“ oddechl si Dvořák, že všechny starosti nechává doma a od 23. července začne úřadovat v Pekingu.

„Začínáme registrací našich sportovců, takže ještě v osm ráno středoevropského času můžeme udělat poslední změny a výpravu čítající zatím 132 sportovců rozšířit. Už ovšem jen o atlety a plavce, ostatní sporty mají utrum,“ popisuje šéf české mise, co ho v Pekingu na přivítanou čeká.

Reklama

Související témata: