Hlavní obsah

Česká střelkyně Kateřina Emmons najde v Pekingu domov u Američanů

PRAHA

Půvabná mladá paní Kateřina Emmons s českou výpravou v olympijském Pekingu bydlet nebude. Rozhodla se, že bude sdílet pokoj a tudíž i společnou střechu s americkým manželem Matthewem, takže až vyrazí 9. srpna na střelnici k soutěži ze vzduchovky, vyjde z domu, nad nímž bude vlát vlajka s pruhy a hvězdami. „Je to sice nezvyklé, ale Kateřině jsme nebránili, aby bydlela s manželem,“ směje se nad některými propletenci v ubytování šéf české olympijské mise v Pekingu František Dvořák.

Článek

Mistryně světa a bronzová z poslední olympiády ve střelbě ze vzduchovky Kateřina Emmons, nebo chcete-li za svobodna Kůrková, je samozřejmě výjimkou. Nikdo z české výpravy si nedokáže rozpomenout, že by náš sportovec někdy bydlel s jinou výpravou. Natož pak s Američany! Pochopitelně až na ty, co dostali nálepku „emigrantů“, k nimž třeba patřila tenistka Martina Navrátilová. Jenže ta zase nebydlela před čtyřmi lety v Aténách v olympijské vesnici...

Manželé, dvojice, jak je komu libo 

„Doba se změnila, takže už dávno neplatí, že na jednom patře spolu bydlí chlapi a na druhém děvčata, jako tomu bývalo za našich předchůdců,“ směje se František Dvořák, jenž zažil už pět letních a zimních olympiád a do Pekingu se vydal na šestou. Samozřejmě nachystán vyhovět všem přáním, tužbám a choutkám, pokud to bude jen trochu možné.

„Takže pokud proti tomu nebudou nic namítat trenéři, o čemž pochybuji, bude Kateřina bydlet u Američanů se svým manželem, olympijským vítězem Matthewem, zatímco v našich olympijských baráčcích budou sdílet společné pokoje nejen manželé, ale třeba partnerské dvojice. Jako třeba atleti Kateřina Baďurová a Tomáš Janků,“ prozrazuje František Dvořák, že nějaká tabu v Pekingu platit rozhodně nebudou.

Jak to bude s tenisty, a konkrétně třeba s dvojicemi Šafářová - Berdych nebo Vaidišová - Štěpánek, to ovšem netuší ani on. „Tenisté jsou vlastně stát ve státě, takže uvidím, až do Pekingu dorazí. Jsou jiní i v tom, že jsou zvyklí kočovat po celé zeměkouli, takže časový posun jim na rozdíl od jiných sportovců žádné problémy nedělá.“

Jen veslaři zůstanou u kanálu 

Do olympijské vesnice poblíž hlavního stadiónu se nastěhují všichni čeští sportovci s výjimkou veslařů. Ti totiž rozbijí tábor přímo u kanálu za městem, v jehož vodách by měli hlavně skifaři Ondřej Synek a Miroslav Knapková rýžovat olympijské kovy.

„Vyzkoušeli si ubytování už během světového šampionátu juniorů, takže jsme jim samozřejmě nebránili. Naším krédem totiž je: Udělejme vše po dobré výsledky!“ potvrzuje šéf české mise, že čtyřiadvacetičlenná veslařská ekipa nebude muset den co den cestovat z olympijské vesnice ke kanálu a zůstane stranou všeho dění a ruchu, aby se mohla koncentrovat na závody.

Nakonec i desetibojař Roman Šebrle se nechal umluvit, aby se nastěhoval do olympijské vesnice, i když původně si chtěl najít hotel v Pekingu. „Vysvětlili jsme mu, že i pro něho bude daleko lepší bydlet ve vesnici. Na argumenty o hygieně, bezpečnosti a bezproblémové dopravě na sportoviště slyšel,“ prozrazuje František Dvořák.

Špotáková bude mít nachystán azyl

Takže jedinou českou olympioničkou, která bude mít v Pekingu dva domovy, bude oštěpařka Barbora Špotáková. Její přítel Lukáš doprovázející největší aspirantku na zlato na všechny velké soutěže se samozřejmě ve vesnici ubytovat nemůže, takže vedení české atletiky hledalo náhradní řešení.

„Nakonec jsme sehnali Lukášovi hotel, který poslouží i jako azyl pro Báru,“ usmívá se místopředseda atletického svazu a manažer v jedné osobě Libor Varhaník.

Reklama