Hlavní obsah

Střelkyně Emmons: Nebudu s Američany, ale manžel Matt u nás

S hodinovým zpožděním vyšla jedna z českých medailových nadějí na OH v Pekingu, střelkyně Kateřina Emmons, do příletové haly ruzyňského letiště. Vozík obtěžkaný zavazadly, náboji a velkým kufrem se dvěma puškami. První pusu dostala maminka Šárka, druhou sestra Alena, ale tu největší malý synovec Štěpán...

Článek

Jaká byla cesta z Colorado Springs přes Atlantu do Prahy?

Dlouhá, únavná, ale už jsem doma. Moc jsem se těšila.

Váš manžel, americký střelec a olympijský vítěz z Atén Matt Emmons, zůstal ve Spojených státech. Kdy se uvidíte?

Až v Pekingu.

Prý budete bydlet spolu, ale s Američany…

Táta mi psal, že tu média přinesla informaci, že bych měla bydlet s manželem společně s americkou výpravou. Původně to tak mělo být, ale oni už zařídili ubytování pro Matta beze mne. Tak to dopadlo přesně naopak. Požádali jsme vedení naší výpravy, jestli bychom mohli bydlet v olympijské vesnici společně v české části. Bylo nám vyhověno, dostala jsem pokoj pro dva. Má to ale jeden háček…

Prozradíte jaký?

V tom našem bytě na ostatních pokojích bydlí samá děvčata. Musím se zeptat, jestli jim nebude vadit, že tam budu s manželem. Pokud řeknou, že ne, bude bydlet s námi. V opačném případě by mě chodil navštěvovat a bydleli bychom každý u svého týmu.

Co jste ty dva měsíce ve Spojených státech dělala?

Trénovala a trénovala. Udělali jsme po všech stránkách kus práce. Při posledním tréninku dva dny před odletem mi to už nešlo, byla jsem hodně unavená, přetrénovaná. Pořádně jsem totiž zapracovala i na fyzické přípravě.

Věnovala jste se víc vzduchovce, nebo malorážce?

Půl na půl. Vzduchovka je samozřejmě mojí hlavní disciplínou, ale na olympiádě budu střílet i malorážkou a chtěla bych se umístit co nejlépe.

Telefonovala jste si hodně s tátou a zároveň trenérem Petrem Kůrkou?

On za mnou přijel, aby zkontroloval, jak na tom jsem, jestli třeba nedělám nějakou chybu. Odjížděl spokojený a to je co říct. On je jako trenér velice přísný.

Teď jste překonala osmihodinový časový rozdíl. Doma budete týden a ve čtvrtek letíte do Pekingu, což je dalších šest hodin. Nemáte obavu z aklimatizačních potíží?

Kdybych na to myslela, tak bych je asi měla. Není to poprvé, už si zvykám. Na jaře jsem takhle přiletěla také a za dva dny jsme letěli na Světový pohár do Pekingu. Ten jsem vyhrála, takže s tím problém nemám. Kdybych cítila únavu, umím si poradit.

Co všechno chcete za týden doma stihnout?

Odpočinout si, vyprat olympijské oblečení, které mi vyzvedla Adéla Sýkorová. Ona má podobnou postavu. Musím zabalit a samozřejmě také potrénovat. Uběhne to zase jako voda.

Už cítíte nervozitu, přece jenom jste jedna z českých medailových nadějí…

Zatím ne. Nepřipouštím si to. Možná budu mít trochu trému, až přistaneme v Pekingu. Ale těším se tam. Olympijská střelnice mi vyhovuje.

Sledovala jste soupeřky?

Vůbec ne! Starám se o svoji přípravu. Když budu mít formu, bude to dobré bez ohledu na to, jak budou střílet soupeřky.

Reklama