Hlavní obsah

Šebrleho opět v olympijské přípravě brzdí zdravotní potíže

KUTNÁ HORA

Zdravotní problémy znovu komplikují přípravu desetibojaře Romana Šebrleho na olympijské hry v Pekingu. Světového rekordmana, který si v tréninku na letošní sezónu dvakrát natrhl sval, v posledních dnech trápí křeče na přední straně stehna na pravé noze. Šebrle kvůli tomu zrušil plánovaný start na sobotním exhibičním závodu ve skoku o tyči v Kutné Hoře. Olympijský závod a boj o obhajobu zlaté medaile z Atén ale podle jeho slov není ohrožen.

Článek

Před čtyřmi dny při přípravě v Nymburku dostal Šebrle křeč a další tréninky raději lehce omezil. "Mohl jsem trénovat skoro naplno, ale nehrotil jsem to," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK. Když se dnes chtěl na sto procent rozběhnout u chrámu Svaté Barbory v Kutné Hoře s tyčí, sval opět pocítil. "Šlápnul jsem do toho a začal to cítit. Byla možnost to zkusit, ale hrozilo, že bych si ten sval natrhl. Nechtěl jsem nic riskovat," prohlásil.

Poprvé si svalové zranění přivodil při halovém mistrovství světa ve Valencii, pak ještě jednou na soustředění v Jihoafrické republice při tréninku překážek. Tentokrát prý není zranění tak vážné. "Ale je před olympiádou moc blízko, abych si mohl dovolit riskovat, proto jsem dnes neskákal. Letos mám se svaly větší problémy," přiznal. Po první křeči nebyl na vyšetření. "Zbytečné, poznám, že to není natržené. Jen mi ten sval jde do křeče, ale nevím proč," uvedl.

Po návštěvě u Koláře stanoví další postup 

Šebrle dnes zajde za fyzioterapeutem Pavlem Kolářem a společně s koučem Daliborem Kupkou se dohodnou na dalším plánu. "Už jsem u něj byl několikrát, protože mě trochu bolela záda, ale ty už jsou v pořádku," řekl Šebrle. Je možné, že vynechá i původně plánované individuální závody před svým odletem do Pekingu, kam vyrazí 10. srpna. "I to se může stát. Nemůžu se teď zranit," prohlásil.

Úřadující mistr světa prý stihl dohnat tréninkové manko, které způsobilo druhé svalové zranění na jaře. I kvůli tomu předvedl na červnovém mítinku v Kladně nevýrazný výkon 8076 bodů. "Makal jsem skoro měsíc naplno. Ale když řeknu, že to bylo ještě lepší, než jsem čekal, tak je to vlastně úplně jedno, protože se uvidí až v Pekingu," nechtěl specifikovat svou aktuální formu. Teď už bude jen ladit formu.

Do Pekingu poletí deset dní před svým závodem, nikoliv tři týdny jako loni před MS v Ósace, kde byl nakonec přetrénovaný. "Budu už jen ladit formu a podle pocitů. Když budu unavený, tak se na trénink klidně vykašlu," řekl s tím, že musí být hlavně odpočinutý a zdravý. Připustil, že ho zranění trochu omezilo. "Ideální to asi nebude, ale pokud budu moct běhat a zahojí se to pořádně, nemusí to být vůbec špatné. Třeba překvapím i ty, co mi nevěří," prohlásil.

Reklama