Hlavní obsah

České triatlonisty smog neděsí, spravedlivou trať vychvalují

PRAHA

Smog je neděsí, i když právě triatlonisté by měli mít z klimatických podmínek panujících v Pekingu největší obavy. Už třeba proto, že jejich klání ve vodě, na kole a při běhu bude extrémně náročné. „Pravdou je, že za poslední tři roky se v Pekingu ovzduší hodně zhoršilo, ale my z toho hlavu bolavou nemáme. Podmínky budou stejné pro všechny,“ přiznal před odletem na olympiádu pro Sport.cz trenér tříčlenné české triatlonové ekipy Jiří Seidl.

Foto: ČTK/Ivan Babej

Filip Ospalý (uprostřed) je největší nadějí české triatlonové ekipy.

Článek

Už třikrát si čeští triatlonisté olympijskou trať v Pekingu v předchozích letech vyzkoušeli, takže  ví, co je čeká.

„Náročná a atraktivní trať u přehrady Ming Tombs asi pětačtyřicet kilometrů od centra, která se nám všem líbí. Hlavně proto, že je spravedlivá,“ glosuje olympijské sportoviště nachystané pro triatlonisty Jiří Seidl. „Z hráze přehrady třeba udělali pořadatelé tribunu pro čtyři tisíce diváků, nad vodou postavili molo, na němž se bude také závodit,“ svěřuje se z poznatky, jež si z loňského předolympijského testu přivezl.

Ospalý zůstane doma, dívky letí do Koreje 

Olympijskou trať čeští triatlonisté znají, podmínky také, proto do Pekingu nijak nespěchají. Filip Ospalý, jenž je jednou z medailových nadějí naší výpravy, se bude do poslední chvíle chystat doma v Brně, trenér Jiří Seidl odletí s Vendulou Frintovou a Lenkou Zemanovou ladit formu na korejský ostrov Juju.

„Soustředění nám doporučil a dojednal  bronzový ze Sydney Jan Řehula, který teď vede korejskou reprezentaci. Na ostrově Juju bude celá světová triatlonová špička, takže okoukneme, jak se chystá konkurence,“ přiznal trenér triatlonistů, hned však dodal, že posbírané poznatky se už dají těžko využít. „ Na to bude už přece jen trochu pozdě.“

Na třetí pokus chce uspět

Největší naděje vkládá česká výprava samozřejmě do Filipa Ospalého, který bude startovat už na třetí olympiádě. V Sydney při premiéře slezl z kola a vzdal, v Aténách ztratil v moři brýle i kontakt s nejlepšími, na třetí pokus se však chce prosadit.

„Celou přípravu jsem směřoval k tomu, abych v Pekingu uspěl,“ přísahá dvaatřicetiletý triatlonista, jemuž je docela po chuti, že na rozdíl od olympiády v Sydney a Aténách se tentokrát v Číně poplave v přehradě se sladkou vodou a tudíž bez neoprenů.

„Na posledním předolympijském svěťáku v Rakousku skončil Filip osmý, takže formu má. V Pekingu bude hodně záležet na tom, aby se okamžitě dostal do závodu a od začátku se držel v popředí. Pak naději mezi minimálně dvaceti vážnými uchazeči na medaili má,“ glosuje Ospalého šance trenér Jiří Seidl.

U dívek si netroufá ambice odhadovat... „Jsou to zcela rozdílné typy - u Venduly Frintové bude hodně záležet na tom, kolikátá vyleze po úvodní plavecké části z vody, u Lenky Zemanové zase na tom, jak zvládne závěrečný běh,“ nechce tipovat, jak dvojice českých triatlonistek v Pekingu dopadne.

Reklama