Hlavní obsah

Tenista Vaněk se stal 134. členem olympijské výpravy

PRAHA

Tenista Jiří Vaněk se nakonec představí na olympijských hrách v Pekingu. Třicetiletý rodák z Domažlic, jenž dlouho figuroval jako první náhradník pro dvouhru, se tak stal 134. členem české olympijské výpravy. Vaňkovu účast schválila Mezinárodní tenisová federace a předseda ČOV Milan Jirásek aktuálně 114. hráče světového žebříčku dodatečně nominoval do Pekingu.

Článek

Sám tenista byl dnešní informací zaskočen. Ne proto, že by měl do Číny cestovat, ale naopak proto, že bral svou účast jako jistou. "Už před dvěma měsíci jsem dostal od našeho tenisového svazu zprávu, že jsem na sto procent v nominaci, takže jsem s tím počítal. Až před třemi dny mi volal jeden novinář a ptal se mě, jak to vypadá a že bych neměl jet," řekl Vaněk ČTK.

Následně si proto začal zjišťovat informace a dozvěděl se, že jeho jméno ve schválené nominaci Českého olympijského výboru chybí. "Začal jsem být trochu nervóznější, ale pořád jsem počítal s tím, že tam poletím," uvedl.

Problémy s jeho nominací podle něj souvisely s nominací belgických tenistů Steva Darcise a Oliviera Rochuse, kteří podle ATP měli v Pekingu startovat, což se ale nelíbilo Belgickému olympijskému výboru. "Dokonce se prý kvůli tomu i soudili. Nakonec se ale odhlásil Baghdatis, takže se tím pro mě všechno vyřešilo," řekl Vaněk, jenž byl oficiálně prvním náhradníkem pro dvouhru. O tom, že jeho účast byla ale prakticky jistá i předtím, svědčí fakt, že už měl nafasované olympijské oblečení a zamluvenou letenku.

Díky Vaňkovi se tak skupina českých tenistů na olympijských hrách rozroste na jedenáct. Čtvrtfinalistu letošního turnaje v Estorilu čeká druhá účast pod pěti kruhy, před osmi lety v Sydney vypadl v druhém kole.

Reklama

Související témata: