Hlavní obsah

Šmídová: Podmínky v Číně nejsou kvalitní, ale musíme se s tím smířit

PRAHA

Jachtařskou dvojici Lenku Šmídovou s Lenkou Mrzílkovou čeká na blížících se olympijských hrách v Pekingu těžká práce. V přístavu Qingdao, kde panují k závodění těžké podmínky, by se chtěla česká dvojice umístit ve dvouposádkové třídě 470 do desátého místa. „Účast v medailové rozjížďce by byla úspěchem,“ řekla Lenka Šmídová v on-line chatu na Sport.cz.

Článek

„Vzhledem k naším letošním výsledkům s Lenkou Mrzílkovou si myslím, že by první desítka, což je účast v medailové rozjížďce, byla úspěchem. Nicméně se budeme snažit jet co nejlépe a pokud to bude vypadat lépe, než první desítka, tak to taky vezmeme,“ řekla Lenka Šmídová ve čtvrtečním on-line chatu.

Podmínky budou v Číně těžké, pro všechny však stejné. „Podmínky pro jachting v Qingdao nejsou moc kvalitní, vyznačují se slabým větrem, silným proudem a znečištěným prostředím. Je tam velmi silný a všudypřítomný opar a špinavé moře,“ mrzelo Šmídovou. „Znám minimálně jedno kvalitnější místo v Číně pro uspořádání soutěže, ale bylo vybráno Qingdao, tak se s tím musíme smířit,“ přidala před sobotním odletem do dějiště her.

Stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách v roce 2004 také prozradila, jak se na vrcholnou akci připravuje. „Připravovaly jsme se téměř zásadně v zahraničí, celkem dvakrát jsme byly letos v Číně, kromě toho jsme se zúčastnily množství závodů a tréninků v Evropě a Austrálii,“ uvedla. „Právě máme za sebou týden odpočinku v Čechách. Poslední dny před soutěží budeme trávit přípravou materiálu a laděním plachetnice,“ přidala.

Doufá,že desetidenní pauza prospěje

„Letos jsme v Číně strávily už celkem pět týdnů a momentálně máme desetidenní přestávku. Cítíme se dobře, bylo potřeba vyměnit velmi horké a vlhké čínské klima za podstatně mírnější tady v Evropě,“ doufá bronzová medailistka z mistrovství světa z roku 2001, že ji i Lence Mrzílkové pauza prospěje.

V Číně si bude muset dát pozor především na stravu. „Při přípravě dodržuji lehkou dietu a přímo v Číně se snažím vyhýbat rizikové stravě, což jsou například plody moře, nevařená zelenina, nebalená voda, led či neloupatelné ovoce,“ poodhalila problémy, které by ji mohly způsobit nepříjemnosti.

Největšími favoritkami na zisk medailí jsou podle rodačky z Havlíčkova Brodu Japonky, Italky a Australanky. „Nejvíce medailí získají Spojené státy, ale myslím, že Čína bude v těsném závěsu,“ přidala další tip Šmídová, jenž s jachtingem začínala v Neratovicích. Když však byla malá, chtěla být zvěrolékařkou. „Když jsem zjistila, že bych k tomu musela studovat chemii, tak jsem rychle změnila plány,“ prozradila s úsměvem.

Reklama