Hlavní obsah

Všichni čeští veslaři mají před olympiádou finálové ambice

PRAHA

Všech šest českých posádek, které se představí na olympijských hrách v Pekingu, má ambice atakovat ve svých disciplínách postup do finálových jízd. Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková navíc patří mezi horké medailové aspiranty. Celkově budou veslaři druhou největší skupinou ve výpravě. Početnější zastoupení má pouze atletika.

Článek

"Do Pekingu jede o dva lidi méně než před čtyřmi lety do Atén. Rozdíl je ale v tom, že všichni mají ambice postoupit do finále. To tehdy neplatilo. Jsme si ale vědomi, že ne všem se to podaří. Je to sport a konkurence je velká. Ambice ale mají všichni," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Z minulé olympiády se veslaři vraceli s jednou medailí, o kterou se postarala stříbrná párová čtyřka. Minimálně stejně chtějí veslaři uspět i na nadcházejících hrách. "V případě, že přijedeme domů a nebudeme mít medaili, tak bychom museli hovořit o neúspěchu. Nejsem alibista," uvedl předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

V Mnichově se na stupně vítězů postavili Synek a Knapková

Stejně jako rok před aténskou olympiádou vybojovali veslaři i v tomto cyklu dvě medaile na mistrovství světa, loni v Mnichově se na stupně vítězů postavili Synek a Knapková. "V Aténách jsme pak tehdy z olympiády přivezli jednu medaili, za kterou jsme byli rádi. Následně jsme ji hodnotili jako úspěšnou pro české veslování," naznačil Kejval, že by byl s jednou medailí spokojený i letos.

"Když budou dvě, tak by to bylo super. Cokoliv více považuji za oblast snů a byl by to historický úspěch," uvedl Kejval, podle kterého mají ale nejvyšší cíle všichni reprezentanti. "Všichni jsme se naladili na takovou notu, že všechny medaile jsou dobré, ale všichni tam jedou proto, aby vyhráli. Zlatá je nejcennější a jednu zlatou bychom vyměnili za všechny ostatní," přiznal šéf českého veslování.

Veslaři mají v Pekingu stejně jako v Aténách připraveno alternativní ubytování mimo olympijskou vesnici. Veslařský kanál v Šun-i je totiž nejvzdálenější sportoviště v rámci Pekingu. "Zkoušeli jsme si to při loňském juniorském mistrovství světa a je to 30 až 40 minut. Proto máme k dispozici čtyři pokoje těsně vedle kanálu a v případě nutnosti je budeme používat," vysvětlil Kejval.

Reklama

Související témata: