Hlavní obsah

Střelkyně Marušková: Jako favoritka se rozhodně necítím

Karel FeltPrávo

Před olympiádou v Aténách Lenku Hykovou téměř nikdo neznal, její stříbrná medaile ve sportovní pistoli byla velkým překvapením. Do Pekingu ale nechce jet už pod novým jménem Marušková jako adeptka na cenný kov. "Tím se nezříkám odpovědnosti, samozřejmě chci dosáhnout co nejlepšího výsledku. Ale nechci se předem stresovat, že musím," řekla Marušková před odletem.

Článek

Jak se těšíte na svoji druhou olympiádu?

Těším se moc, proto už vím, co mne čeká. Nebudu tak vyjukaná. Před čtyřmi roky pro mne bylo všechno nové. Teď už znám nejen naše sportovce i zahraniční, mám mezi nimi spoustu přátel. Těším se na olympijskou vesnici, kde potkáte spoustu světových sportovců, a samozřejmě na celou atmosféru her. Jsem zvědavá, jaké budou rozdíly v Pekingu oproti tomu, co jsem viděla v Aténách.

Před čtyřmi roky jste jela na olympiádu jako mladičká závodnice, nikdo od vás prakticky nic nečekal a vy jste vystřílela ve sportovní pistoli stříbro. Teď jedete v roli jedné z favoritek...

Jako favoritka se rozhodně necítím. Ve střelbě je kandidátů na medaile dvacet i víc. Tím se nezříkám odpovědnosti, samozřejmě chci dosáhnout co nejlepšího výsledku. Ale nechci se předem stresovat, že musím. Jedu na svátek světového sportu a ten si chci užít.

Střílíte vzduchovou i sportovní pistolí, ve které si víc věříte?

Ve sportovní pistoli jsme dosáhla zatím nejlepších výsledků. Do Pekingu jsem ale vystřílela účastnické místo ve vzduchové pistoli a poslední vítězství ve Světovém poháru mám také z této disciplíny. Získání účastnického místa umožňuje střílet obě disciplíny, pokud v nich máte splněný základní olympijský limit. Za ty čtyři roky jsem i ve vzduchovce udělala pokrok, takže obě disciplíny mám teď vcelku vyrovnané.

Co všechno se změnila za ty čtyři roky ve vašem životě?

Strašně moc. Prodělala jsem vážné zranění, studovala angličtinu, chvilku ekonomii a nyní studují vyšší odbornou školu veřejnoprávní. Poznala jsem svého stávajícího manžela Davida a ze slečny Hykové se stala paní Marušková. Vyměnila jsem trenéry, tatínka vystřídal Břetislav Putna. A hlavně jsem získala spoustu zkušeností i ve sportovní střelbě.

Jak vypadal poslední týden před odletem do Pekingu?

Strašně! Onemocněla jsem a místo odpočinku jsem ležela v posteli. Navíc mě chytl zub, takže jsem byla začátkem týdne narychlo u zubaře. Moc mi se vším pomohl manžel. Ale už jsem v pořádku a těším se na první trénink hned po příletu.

Vyhovuje vám střelnice v Pekingu?

Je veliká a velice moderní, perfektně vybavená. Máme tam, na rozdíl od jiných střelnic, i dost prostoru pro sebe ve velké šatně. Vyhovuje mi i střelecky, nemám s ní problém.

Reklama

Související témata: