Hlavní obsah

Knapková se soustředí na všechny soupeřky, nejen na Karstenovou

Česká skifařka Miroslava Knapková je před nadcházející olympiádou v Pekingu horkou medailovou favoritkou. Ve všech svých letošních mezinárodních startech obsadila ve finále druhé místo, když nestačila jen na Bělorusku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou. Sedmadvacetiletá veslařka však svou medaili nepovažuje za jistou a je připravena na atak i od soupeřek, které v sezóně bezpečně porážela.

Článek

"Jsem si vědoma, že lidi to berou tak, že jsem kandidátka na medaili. Vesluji už ale nějakou dobu a mám pár závodů za sebou, takže vím, jaké to je. Sportovci se na olympiádu dokážu připravit daleko více než na ostatní závody. Určitě to bude hodně vyrovnané. Soupeřka, kterou momentálně nepovažuji za až tak velkou, tak může být najedou velká soupeřka," uvedla Knapková v dnešním rozhovoru s novináři v Praze.

Stejně jako je připravena na atak od svých pronásledovatelek, myslí naopak i na to, že by mohla poprvé v kariéře porazit Karstenovou. Úřadující světová šampionka neprohrála od olympijského finále v Aténách. Knapkové se však letos podařilo ke své hlavní rivalce hodně přiblížit, několikrát ji Karstenová předjela až v závěrečné části trati. "Proto jsme se nyní v přípravě hodně soustředili na finiš, abych dokázala zvednout frekvenci a dokázala se jí udržet," řekla Knapková.

Vyrovnané boje jí dodávají odhodlání a potřebné impulzy do další přípravy. "Jsme nadšené, že se jí celou sezónu přibližujeme blíže a blíže. Mohlo by to jednou vyjít. Jak ale říkám, je tam spousta jiných soupeřek a já se nechci se soustředit jen na Karsten. Na minulých hrách se Běloruska soustředila jen na Bulharku, a mezitím je obě předjela Němka," poukázala Knapková na průběh aténského finále, které vyhrála Katrin Rutschowová- Stomporowská.

Byla by ráda za jakoukoliv medaili

Kdyby však nakonec Knapková projela cílem stejně jako na všech velkých závodech na druhém místě, byla by se stříbrnou medailí maximálně spokojená. "Tolik medailí zatím nemám. Z olympiády žádnou, z mistrovství světa taky moc ne. Byla bych ráda za jakoukoliv. Nejsem velká sběratelka," přiznala s úsměvem veslařka pražské Slavie, která byla zatím na MS dvakrát druhá.

Do Pekingu odletí Knapková stejně jako většina českých veslařů v pátek. Teprve ve středu se přitom vrátila z třítýdenního soustředění v italské Sabaudii. "Normálně tam jezdíme na jarní rozveslování, ale letos jsme tuto variantu zvolili i kvůli klimatickým podmínkám. Chtěli jsme se vyhnout teplotním výkyvům v Čechách, protože loni jsem kvůli tomu onemocněla, a zároveň jsme si chtěli zvykat i na vyšší teploty," vysvětlila odlišný model přípravy, než který zvolili další reprezentanti.

V Itálii s ní byl její kompletní realizační tým. Dohlíželi na ni fyzioterapeutka Šárka Hanušová i biochemik Emil Bolek, s nimiž v rámci týmu Kateřiny Neumannové spolupracuje. "Navíc jsme tam měla i dva sparingpartnery, takže trénink byl kvalitnější. Závodili jsme mezi sebou a bylo to i trošičku vyhecované. Občas jsme se i o něco vsadili. Například o zmrzlinu," uvedla.

Knapková prý ale vyhrála jen jednou, když se vsadila se s tréninkovým kolegou Ondřejem Lůžkem, jestli ji dokáže dojet. "Nepřipouštěl si, že by to nedokázal. Musel mi dva dny říkat slečno Knapková. Sice mu to ze začátku šlo těžce z pusy, ale vydržel to," smála se svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského, která se chystá na své druhé olympijské hry. Před čtyřmi lety byla v Aténách čtvrtá.

Má tak celkem dobrou představu, jak těžký závod ji nyní v Pekingu čeká. "Přece jen to ale teď bude jiné. Když jsem jela do Atén, tak jsem veslovala asi čtyři roky a byla jsem ráda, že jsem se tam vůbec kvalifikovala. Nikdo mě neznal a nikdo ani nevěděl, že vesluji. Teď chci i já sama více," dodala Knapková.

Reklama