Hlavní obsah

Motorky si navzájem nezávidí

Michal OsobaPrávo

Na vodě vynakládají velké úsilí, aby „docouvali“ co nejrychleji do cíle, na silnici se rádi nechají unášet silou výkonných strojů. Vášeň pro motocykly se mezi veslaři hodně rozšířila.

Článek

Když se v loděnici sejdou parťáci z dvojky bez kormidelníka Václav Chalupa a Jakub Makovička, často se stočí řeč na motorky. „Vloni jsme jezdili víc, letos zatím nebyl čas. A když teď před olympiádou pár dní byl, už jsme měli strach,“ vysvětluje mladší z páru Makovička. Motorky zatím odpočívají v garáži. „Koupili jsme nové gumy, seštelovali je, ale zatím na nás jen čekají. Tak snad bude hezky i na podzim až se vrátíme z olympiády,“ věří.

O silných mašinách ale dokáže vyprávět mnohem víc veslařů, namátkou Jan Gruber ze čtyřky bez kormidelníka či strok párové čtyřky Jakub Hanák. „Jako první měl motorku můj bývalý parťák z lodi Honza Schindler a postupně nás zlomil. Vloni mělo motorku dokonce šest lidí, teď ji dva prodali,“ líčí Makovička.

Tím, kdo se svého miláčka dočasně zbavil, je i skifař Ondřej Synek. „Já jezdil už jako malý kluk na babetě a v patnácti jsem si udělal řidičák. Pak jsem chvíli přestal, ale s kamarádem jsem se svezl a zase mě to chytlo,“ vypráví.

Společné výpravy nejsou ničím neobvyklým

Hádky, kdo má lepší stroj, se mezi veslaři nevedou. „Každý má trochu jinou motorku,“ vypráví Synek. Společné výpravy ale nejsou ničím neobvyklým. „Jasně, občas všichni vyrazíme. Tedy já teď ne,“ trochu smutně podotkne Synek v narážce na svého prodaného miláčka, kterého by ale po olympiádě mohla nahradit nová motorka. I když motoristický katalog si skifař mezi zavazadla na olympiádu nepřibalil. „Mám už ho totiž celý prostudovaný,“ směje se.

Početná motorkářská skupina má tu výhodu, že si veslaři občas můžou své stroje prohodit. „Třeba se domluvíme a s Vaškem Chalupou si je na víkend vyměníme. On má choppera, já silniční motorku, Vašek preferuje klidnější jízdu, já rád jedu svižněji,“ vykládá Makovička.

I když právě svižnější jízda se už mnoha vyznavačům jednostopých vozidel stala osudnou... „Také mě od toho manželka zrazuje,“ přiznává čerstvý otec syna Matěje. „Ale já se snažím jezdit opatrně, na motorce se musíte pořád soustředit na řízení,“ ví sedmadvacetiletý veslař.

Reklama